Retten er opprinnelig fransk, den kunne lages med brun eller hvit saus, og med alle typer kjøtt. Jeg synes med fordel man bør bruke kjøtt med mye smak, altså kjøtt med fettmarmoreringer, som bør kokes over lengre tid. Dette gir en fyldigere og mer smakfull frikassé.

I dagens oppskrift har jeg valgt å bruke reinsdyrkjøtt, og da en bogsteik av reinsdyr. Det man bør huske når man tilbereder reinsdyrkjøtt, er at man ikke bruker pepper, men bare salt. Pepper fremhever en slags metallignende smak i reinkjøtt.

Jeg har valgt å servere grønnsakene ved siden av, det gjør frikasseen mer anvendelig ved oppvarming igjen.

Til 4 personer:

1 kg bogsteik av reinsdyr

400 g gulrot i litt grove biter

200 g rosenkål delt i to

200 g persillerot i litt grove biter

Brokkoli i buketter

3 dl fløte

60 g smør og 60 g mel til jevning pr. liter kraft.

1 ss eddik og 1 ss sukker

Legg oppdelt reinskjøtt i biter à 3x3 cm i en kjele sammen med litt salt og laurbærblad. Hell over kaldt vann, dette er viktig for å få en lys og klar kraft til saus. Skum av med en øse når det koker opp. La det trekke i ca 1,5 time .

Ta det ferdig kokte kjøttet opp av kraften med en hullsleiv, og sil kraften.

Smelt smør i en kasserolle. Rør inn mel og spe med varm kraft under omrøring, til det blir en halvtykk saus. La sausen koke litt, og smak til med salt og fløte. Tilsett 1 ss eddik og 1 ss sukker i sausen. Synes du smaken er litt tam, kan du tilsette buljong.

Legg det kokte kjøttet i sausen og la det bli gjennomvarmt. Dryss over raust med hakket persille, og server med kokte mandelpoteter.