Det er fortsatt mange steder i Norge, spesielt i Trøndelag og Nord-Norge, at det er tradisjon for å spise saltkjøtt og kålrotstappe på feittirsdag. I dagens matspalte har jeg laget en variant av saltkjøtt som er en kombinasjon av suppe eller gryte.
For 4 personer :
600 g med søtpotet i terninger
400 g med sellerirot i terninger
400 g gulrot i terninger
2 kepaløk i terninger
1 hvitløk grovhakket
1 – 1,5 kg saltkjøtt
Brun grønnsakene lett i olje i en tykkbunnet kjele, eller jerngryte.
Tilsett ca. 1 – 1,5 kg saltkjøtt med bein, gjerne i kombinasjon røkt og saltet.
Hell over vann til det dekker kjøttet og grønnsakene. La det trekke i 2 - 2,5 timer under lokk, til kjøttet er mørt.
Ta ut kjøttet og riv/skjær det i stykker, og legg det tilbake i krafta igjen.
Smak til med salt og pepper og servere i en terrin sammen med litt nyklipt persille.
Server kraftkosten med nybakt brød eller godt flatbrød.