Det er fortsatt mange steder i Norge, spesielt i Trøndelag og Nord-Norge, at det er tradisjon for å spise saltkjøtt og kålrotstappe på feittirsdag. I dagens matspalte har jeg laget en variant av saltkjøtt som er en kombinasjon av suppe eller gryte.

For 4 personer :

600 g med søtpotet i terninger

400 g med sellerirot i terninger

400 g gulrot i terninger

2 kepaløk i terninger

1 hvitløk grovhakket

1 – 1,5 kg saltkjøtt

Brun grønnsakene lett i olje i en tykkbunnet kjele, eller jerngryte.

Tilsett ca. 1 – 1,5 kg saltkjøtt med bein, gjerne i kombinasjon røkt og saltet.

Hell over vann til det dekker kjøttet og grønnsakene. La det trekke i 2 - 2,5 timer under lokk, til kjøttet er mørt.

Ta ut kjøttet og riv/skjær det i stykker, og legg det tilbake i krafta igjen.

Smak til med salt og pepper og servere i en terrin sammen med litt nyklipt persille.

Server kraftkosten med nybakt brød eller godt flatbrød.