I dag har jeg tenkt å utfordre denne klassikeren, selvsagt med tradisjonelle norske råvarer, men tilføre den en dose inspirasjon fra Østen.
Dette er en lettvint og langt i fra tidkrevende rett som kan egne seg like godt som søndagsmiddag, eller vi kan kalle det hverdagsluksus.
Svinekjøtt er magert og etter min mening smaksfattig kjøtt, som trenger gode venner for å få frem sin særegne smak. For å få til dette trenger vi syrerikt og fettrikt tilbehør. Med dette som utgangspunkt blir dagens matspalte ytrefilet av svin, med asiatiskinspirert surkål og en geitostsaus.
For 4 personer
Svinefilet:
800 ytrefilet
smør
salt og pepper
Chevrè
10 sherrytomater
4,5 dl fløte
Brun ytrefileten i en panne med nøttebrunt smør. Krydret med salt og pepper. Legg en god skive med chevrè over kjøttet.
Tilsett sherrytomater som er delt i fire samt 1 dl fløte i panna.
Ettersteikes i steikeovn til kjernetemp 70 °C på 150 °C og la hvile 10 minutter før det skjæres opp.
Surkål
1/2 mi ddels stor hodekål delt i tynne strimler
1 vårløk i tynne strimler
1 eple i tynne strimler
1ts kapers
2 ss cashewnøtter
1 ss med hakket koriander
2 ts eplesidereddik
salt, pepper
honning
Steik hodekål, vårløk, eple og kapers i olje på middels varme i noen minutter til det blir mykt.
Tilsett cashewnøtter, koriander og eplesidereddik. La dette trekke noen minutter og smak til med salt, pepper og eventuelt litt honning hvis du synes det blir for syrlig.