Spekemat er etter min mening norsk «fast food» på sitt beste, det er enkelt, kjapt og smakfullt, og kan kombineres med utrolige mye forskjellig tilbehør.
Etter min mening er det verdt å legge i noen ekstra kroner, slik at man får en bedre kvalitet på og opplevelse av spekematen. De rimeligste norske variantene av spekemat er oftest alt for salte og for lite modnet. Her er det høyt væskeinnhold og vekt som gjelder for produsenten, slik at prisen kan senkes hos forbrukeren. Men dette er også noe som er med på å ødelegge kvaliteten på og smaksopplevelsen av en god spekeskinke.
Spekemat som koster litt mer har et mer sydlandsk preg over seg. Kjøttet er mørere og har mer smak fordi av det har modnet lengre, og det er mindre salt.
I dagens oppskrift har jeg tenkt å lage en enkel spekematsalat, det vil si god spekeskinke, i en smakfull agurksalat basert på rømme, med gode tomater og sukkererter. Dette er enkel og god mat som egner seg like godt til lunsj som middag, eller i lag med gode venner en sommerkveld.
For 4 personer
600 gram tynne skiver av god spekeskinke, gjerne den norsk Santa Kristina.
Augurksalat
2 agurker, skjært i tynne skiver på langs, bruk gjerne ostehøvel
Legg agurken i ett dørslag og dryss litt salt over. La det ligge 10-15 minutter, slik at væsken får renne av. Dette gjør at salaten ikke blir så bløt.
Mens agurken står til avrenning lager du dressingen.
Dressing
2 dl sæterrømme
1 fedd finhakket hvitløk
Salt og nykvernet pepper
Hakket fersk gressløk
Saften av ½ sitron
100 g ram gode modne dulcitatomater, delt i to
100gram sukkererter, skjært i tynne strimer
Rømme, hvitløk, gressløk, sitronsaft og blandes. Vend inn den avrente agurken.
Kle bunnen av en tallerken med spekeskinka, legg over agurksalat, tomat og sukkererter. Ta noen runder med god olivenolje og nykvernet pepper over til slutt.