Rips er selve urbæret som ble brukt av nordmenn allerede på 1600-tallet, og var datidens kosttilskudd med et rikt innhold av c-vitamin.

På grunn av syrligheten i rips, kan det fint brukes som smakserstatning for syre og sitron. Skal man derimot bruke rips som dessert som i dagens oppskrift, trenger man en god del sukker hvis ikke alt håret i nakken skal reise seg. Det er uante muligheter hva man kan bruke rips til; syltetøy, marmelade, gele, eddik, saft med mer. I dagens oppskrift har jeg valgt å lage en enkel og smakfull dessertsuppe med knasende marengs til, men kan selvsagt serveres med pisket krem, is osv..

Ripssuppe

1kg ripsbær

450g sukker

5-6 nellikspiker

1 vaniljestang

5 dl vann

Kok opp og la det avkjøle seg før det siles over i en egnet skål for servering

Marengstopper

2 eggehviter

1 dl sukker

½ ts kanel

Pisk eggehvitene med sukkeret litt og litt av gangen til den er så stiv at bollen kan snues opp ned uten at innholdet faller ut. Bland inn kanelet mot slutten.

Sprøyt ut små topper på et bakepapir og stek på 125 grader i ca. 1 time, til de er stive.

Server med hakkede ristede hasselnøtter