Steambuns er myke dampede boller, opprinnelig fra Kina, og da fylt med stekt svinekjøtt, grønnsaker og smaksrike sauser. Vi kan sammenligne det med en kombinasjon av hamburgerbrød og tacolefse. Brødet er ikke stekt, men dampet, fortrinnsvis i en dampovn om man har det, eller så kan man bruke en kjele med rist i bunnen.

I dagens oppskrift har jeg latt meg inspirere av denne kinesiske retten, men fornorsket den med kjente gode råvarer for oss nordboere.

Steambuns:

7 g tørrgjær

1/2 ts sukker

2 ss lunkent vann

325-350 g hvetemel

2 1/2 ts sukker

1 ts bakepulver (strøken)

1/4 ts natron

1/2 ts salt

ca. 3 dl yoghurt naturell

1. Rør sammen gjær, litt sukker og vann i et målebeger eller et glass. La blandingen stå i 5 minutter.

2. Bland sammen mel, sukker, bakepulver, natron og salt i en bolle. Hell gjærblandingen og yoghurt naturell i bollen med mel, og elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin på middels høy hastighet, ca. 5 minutter. Dryss over litt mel underveis hvis deigen er klissete.

Når deigen er ferdig skal den være myk og elastisk, og ikke klebe seg til hender eller eltekrok. Trekk plast over bollen og hev deigen til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.

Yoghurten bør ikke være for kald, da vil heveprosessen gå mye saktere. Varm den gjerne forsiktig i en liten kjele dersom du tar den rett ut fra kjøleskapet. Bruk en slikkepott til å røre med.

3. Del deigen i emner på 30 g, og trill emnene til boller. Legg bollene på et bakepapirkledd brett, trekk over plast og hev bollene i 20 minutter.

4. Gni benken med noen dråper olje og kjevle bollene ut til små ovale leiver, ca. 15 cm. Vær nøye med at de resterende bollene hele tiden er dekket av plast, så de ikke tørker på overflaten. Pensle den ene halvdelen av ovalen, fold den andre halvparten over, og sett bollen over på et bakepapirkledd stekebrett. Ikke klem dem sammen. Dekk med plastfolie, og hev til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.

5. Damp bollene i en dampovn på 100 % damp i ca. 4 minutter, eller damp dem i en kjele: Kok opp en ½ liter vann i en kjele, og sett en potetrist over vannet. legg 5-6 boller med en bit bakepapir under deigen i mot rista, slik at de ikke setter seg fast. Sett på lokk, og la bollene dampe på sterk varme i 10-12 minutter. Fortsett til alle er dampet.

Chilimajones

1 helt egg (plomme og hvite)

1 ts dijonsennep

1 lite fedd hvitløk

1 ts sitronsaft

en klype salt

1 rød chili, grovhakket

solsikkeolje

Ha alt dette i en bolle og bruk stavmikser til å blande alt sammen noen sekunder før du begynner å spe med solsikkeolje til blandingen tykner til deilig og kremete majones.

Skjær spekeskinken i tynne strimler. Ha i ruccola-salat, og bland dette i en bolle med litt chilimajones. Fyll steambunsen med blandingen og server.