I dag har jeg valgt en litt annerledes gryteoppskrift, en slags «alt i ett»-gryte. Vi dropper poteten og bruker byggryn som erstatning. samtidig vil den fungere som jevner i gryta, og gi den en fyldigere konsistens.

Denne oppskriften er beregnet til 6 personer:

300 g byggryn (hele), bløtlegges ett døgn i forveien

2 kg hjortekjøtt (ca.), skåret i terninger

2 løk, skåret i terninger

300 g gulrot, skåret i terninger

300 g sellerirot, skåret i terninger

300 g sopp

2 dl portvin

2 dl fløte

1 neve tyttebær

1 sitron

Tørket rosmarin, einebær, timian etter egen smak, ca. 1 ss totalt

Slik gjør du:

Vend hjortekjøttet i mel.

Brun det i smør i en jerngryte eller kjele sammen med løken og soppen. Ta dette i flere omganger slik at det blir brunet og ikke kokt.

Hell over vann og portvin slik at det står 2–3 cm over kjøttet, tilsett også litt rosmarin, timian, og einebær.

Det er viktig å røre med jevne mellomrom slik at ikke grynene setter seg på bunnen og blir brent.

La dette trekke i ca. 45 minutt.

Tilsett grønnsakene og fløten, og la dette koke med i ca. 45 minutt til kjøttet er mørt og grynene kokt. Tilsett litt vann hvis det blir for tykt.

Smak til med salt, pepper, tyttebær, og nypresset sitronsaft før servering.