Risotto blir brukt som tilbehør til kjøtt og fisk, eller som egen lunsjrett. Vi kan med god samvittighet lage vår norske versjon av risottoretten, for her hjemme har vi byggryn som har mye av de samme egenskapene som risottoris. Til felles har de stivelsen, men byggrynene har mye mer fiber og mineraler som gjør den til et sunnere og mer smaksrikt alternativ.

Den originale risottoen skal inneholde revet parmesan, men vi har et lokalt produkt som er på høyden, nemlig en vellagret Kong Sverre fra Orkladal Ysteri. Som tilbehør har jeg valgt chorizo, som er en spansk/portugisisk paprikapølse. En lokal leverandør, Hognamat, har laget et meget godt alternativ som vi like godt kan bruke.

Til 4 personer:

100 g chorizopølse i terninger

1 dl god olivenolje

Stek pølseterningene på svak varme, først i tørr panne til den slipper oljen, for så å helle over oljen. Ta til side panna og la det trekke smak i ca. 10–15 minutter.

Byggrynssrisotto:

1/2 rødløk

200 g byggryn

1 l kyllingbuljong (ev. vann + buljongterning)

Løken finkuttes og stekes gylden i olje. Tilsett byggryn og rør godt sammen.

Tilsett så 1/2 l kyllingbuljong og la dette koke inn under omrøring, ca. 10 minutter. Tilsett så ytterligere 1/2 l kyllingbuljong for så å koke den inn under omrøring ca. 15 minutter.

Rør inn en håndfull revet ost, og smak til med salt og pepper.

Legg byggrynsrisottoen på en tallerken og legg de sprø chorizopølsene over og hell over litt av oljen.