Denne har utgangspunkt i de råvarene vi tradisjonelt har i hus før jul, som appelsin, nellik, kanel og poteter, slik at man ikke nødvendigvis trenger å handle inn så mye ekstra.

Kylling er et magert og smaksnøytral råvare som er lett anvendelig, og lett kan kombinerea med smaker fra alle verdenshjørner. Ikke minst passer den godt sammen med våre tradisjonelle julesmaker. Jeg har valgt å lage en appelsin- og mandarinkompott og hjemmelaget taffelsticks.

Dette trenger du:

4 kyllingfileter

Marinade:

saft av 1 sitron

¼ ts malt allehånde

¼ ts malt kanel

¼ ts pepper

2 ss rapsolje

Appelsinkompott:

4 appelsiner

2 mandariner

½ part av en stor purre

½ ts hvit pepper

5 grønne pepperkorn

1 ss sukker

litt smør til steking

Hvis det er mye væske i appelsinene, det kan variere, så kan kompotten jevnes med litt maizenamel utrørt i kaldt vann, som tilsettes på slutten av kokingen.

Fremgangsmåte

Marinade:

Bland alle ingrediensene til marinaden i en plastpose. Ha i filetene og mariner i 3-4 timer eller over natten. Hell av marinaden, tørk filetene og stek dem 3-4 minutter på hver side.

Appelsinkompott:

Del appelsinene i biter og purren i ringer. Ha litt smør i pannen og surr purren myk. Tilsett appelsinbiter og krydder og la det syde ca. 3-4 minutter under lokk. Hvis det blir for bløtt, så jevn med maizenamel. Krafta i kompotten kan godt brukes som en sjysaus til retten.

Taffelsticks

600 g poteter.

Bruk gjerne litt melne poteter, de blir fortere sprø.

Lag taffelsticks ved å vaske og så tørke potetene. Behold gjerne skallet. Skjær først i tynne skiver, og så i små staver, og legg på kjøkkenpapir.

Varm opp olje og friter potetstickene til de er lett gylne. La dem renne av på kjøkkenpapir. Gjenta dette minst en gang til, tett innpå servering, for sprøest mulig resultat.

Jo flere ganger du friterer, jo kortere må potetskivene være nedi oljen hver gang. Friterer du flere ganger, bør heller ikke oljen være altfor varm. Strø salt på siste gang.