Og det store samtaleemnet er alltid om svoren blir sprø …

Ribbe

Dette trenger du til 4 personer:

2 kg tynnribbe eller familieribbe

3 ts salt

2 ts pepper

ca. 2 dl vann

Slik gjør du:

Gni inn ribba med salt og pepper to dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned i svoren. Legg ribba i langpanna, med svoren opp, og en asjett under, slik at den blir høyest på midten. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba.

Hell ca. 2 dl vann i langpanna, legg på folie igjen, forvarm ovnen til 190 °C.

Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 60 minutt. Nå «blåser» ribba seg litt opp. Rut opp svoren etter at den er dampet, da er den enklest å skjære opp.

Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 170 °C. sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1 - ½ time for tynnribbe, ca. 1 ½ - 2 timer for familieribbe).

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden:

Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grillfunksjon. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent.

La ribba hvile i ca. 20 minutt, slik at kjøttsaften «setter seg», og du får en saftig og god ribbe.

Server gjerne med lokalproduserte medisterkaker og julepølser. Dette kan stekes mens ribba hviler seg, i ca. 20 minutt på 150 °C.

Ribba serveres med god brunsaus tilsmakt med karve, sennep, og ribbefett.

Tips:

Ribba kan stekes dagen før. For å få sprø svor dagen etter, er det viktig at svoren er sprø etter at du har stekt ribba. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker, og epler, og varm opp like før servering. 200 °C i ca. 30 minutt.

Rødkål

Til 4 personer:

750 g rødkål

1 ts salt

3-4 dl vann

2 ts balsamicoeddik

2 ts sukker

mel

Slik gjør du:

Snitt kålen fint. Legg kål lagvis sammen med siktet mel og salt i en kjele. Tilsett vann og eddik.

Kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutt. rør godt innimellom. Sjekk at det ikke koker tørt, tilsett eventuelt litt mer væske. Smak til med sukker, salt, og pepper.