Panna cotta er italiensk og betyr kokt fløte. Du koker fløte og tilsetter gelatin. Til en nyttårsdessert har jeg valgt å lage en norsk vri, med noe av det jeg forbinder mest med norsk mat, nemlig rømme – gjerne Rørosrømme – samtidig som jeg har laget en gelé på høstens bringebær fra fryseren.

Å lage gelé er veldig enkelt, men man kan bruke ferdig geléblanding om man ønsker det.

For ca. 10 personer trenger du:

Bringebærgelé

400 g bringebær

1 l vann

Ca. 150 g sukker

1 vaniljestang

8 plater gelatin

Kok opp vann, bær, sukker og vaniljestang. La det trekke i ca. 15 minutt, tilsett oppbløtt gelatin, for så å sile det over i porsjonsglass, eller en stor skål. Sett det kaldt, gjerne i frysen i 10 – 15 minutt for hurtig avkjøling, før den settes i kjøleskapet til den er helt stiv, etter ca. 30 minutt.

Panna cotta

5 dl kremfløte

1 vaniljestang

80 g sukker

8 plater gelatin

2 dl rømme

Kok opp alt unntatt gelatin. La det trekke i 8 – 10 minutt før du tilsetter oppbløtt gelatin. La dette avkjøles til det blir fingervarmt, før det slås forsiktig over geleen litt etter litt. Det er viktig at det ikke er mer enn fingervarmt, da smelter geleen og alt blander seg. La dette stå kaldt i ca. 1 time til panna cottaen har stivnet.

Strø et lag med brødkrumme stekt i smør og kanel på toppen, og noen friske bær.