Og da passer det godt med en velsmakende budsjettsuppe som er enkel å lage. Det høres kanskje kjipt ut, men det er det langt ifra.

Jeg har i dag latt meg inspirere av en velsmakende italiensk grønnsaksuppe med fennikel og sellerirot.

Dette trenger du:

50 g smør

200 g selleri i terninger

350 g fennikel i terninger

50 g purreløk i ringer

2 hvitløkfedd – ristet i tørr stekepanne

1 liter grønnsakkraft, eller vann og buljongterning

1 dl fløte

1 neve finhakket persille

Salt og pepper

Rester av enten røkelaks, reker, spekeskinke el.l.

Smelt smøret i en kjele, og tilsett grønnsakene. Fres dem 2–3 minutter i smøret, dette for å få ut mest mulig smak av grønnsakene.

Slå over buljong og la det hele koke til det blir godt mørt, i vel 20–30 minutter.

Mens grønnsakene koker, stekes hele hvitløkfedd i en tørr stekepanne, til de blir godt stekte. Dette gir en god, nøtteaktig smak på hvitløken, dessuten smaker ikke kokt hvitløk særlig godt ...

Kjør sammen ingrediensene med en stavmikser, og sil dette gjennom en sil, og over i en ny kjele. Dette gir en mer elegant suppe.

Kok opp suppebasen og tilsett så fløte. Smak til med salt og pepper. Hvis suppa blir litt tynn, kan den jevnes med maizennajevning.

Server suppa med strimler av egnede rester etter jula, som spekeskinke, røkelaks eller reker.