Og det er jo nettopp det en sufflé gjør. Den blåser seg opp og løftes opp og ut av formen.

Denne sagnomsuste franske klassikeren kan brukes som en søt variant til dessert, eller med saltfyll til en lunsjrett.

Jeg har gått for en salt variant med osterester som jeg har i kjøleskapet. Regel nummer en når det gjelder sufflé, er at gjestene må vente på suffleen, og ikke omvendt. Suffleen ramler fort sammen, derfor må den serveres umiddelbart etter at den kommer ut av ovnen, i skåla.

Til 6 suffleformer

3 ss meierismør

4 ss hvetemel

3 dl melk

5 egg

150 g revet Jarlsberg

50 g blåmuggost

50 g sopp

1 ts salt

¤ Lag en tykk hvit saus av smør, mel og melk. Avkjøl noe

¤ Skill eggene. Rør eggeplommene, revet ost, sopp og salt inn i sausen. Stivpisk eggehvitene, og rør de forsiktig inn, 1/3 i gangen.

¤ Hell røren i små ildfaste former ca. 2 dl store. Smør formene godt, slik at ikke noe av røra blir hengende på kanten, da vil den ikke heve.

¤ Stek på 180 `C i ca. 25 minutter.

¤ Server suffleen med litt blandet salat