Stek de forkokte grønnsakene i smør. (Foto: Øystein Kvåle)

Stek de forkokte grønnsakene i smør. Foto: Øystein Kvåle

Sausen lager du av hvitvin, kraft, fløte og ost. (Foto: Øystein Kvåle)

Sausen lager du av hvitvin, kraft, fløte og ost. Foto: Øystein Kvåle

Osten rives og tilsettes til slutt. (Foto: Øystein Kvåle)

Osten rives og tilsettes til slutt. Foto: Øystein Kvåle

SAMSUNG CSC (Foto: Øystein Kvåle)

SAMSUNG CSC Foto: Øystein Kvåle

Grønnsaker med ostesaus

Dette er en deilig rett som både kan spises alene, eller er godt tilbehør til noe annet.

Gratinert blomkål var populært som festmat på 1970 og -80 tallet, og er idéen til dagens rett.

Gode grønnsaker og ostesaus fortjener en rennessanse, men da i en ny og noe modernisert drakt. Jeg har valgt å koke grønnsakene først, for så å steke de i smør for å få en karamellisert smak. Deretter tilsettes litt tørr hvitvin og smaksrik ost i sausen, og dette serveres med smakfulle spirer.

Dette trenger du

4 gulrøtter

4 persillerøtter

1 dl tørr hvitvin

4 dl grønnsakskraft

1 dl fløte

Reddikspirer

1 neve revet ost, f.eks. parmesan, eller Høvding Sverre fra Orkladal Ysteri

Maizenamel

Skrell og del grønnsakene i fire, på langs.

Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.

Ta ut grønnsakene og tørke dem på et klede, for så å steke dem i en panne med godt smør, til de får en gylden og karamellisert overflate.

Hell hvitvin i en kjele, og kok inn til halvparten. Tilsett så grønnsakskraft og fløte. Kok i 4-5 minutter, før osten tilsettes. Jevn sausen til «rømmegrøtskonsistens» med maizenamel utrørt i kaldt vann.

Smak til sausen med salt og pepper, og server med de stekte grønnsakene og reddikspirene.

PS. Man kan også benytte blåmuggost i sausen, og strø ristede nøtter på toppen.

Mer å lese på Avisa Sør-Trøndelag:
comments powered by Disqus
Leses nå:

Panert skrei, med stekte grønnsaker og remulade

«Feskpinnja» er en udødelig slager.

Lørdagsbiffen

Denne lørdagen synes jeg vi skal unne oss noe skikkelig godt.

Stek brød i gryta

Jerngryter har heldigvis begynt å bli populære igjen

Skrei med middelhavsvri

Skrei er en fantastisk sesongråvare.

Grønnsaker med ostesaus

Dette er en deilig rett som både kan spises alene, eller er godt tilbehør til noe annet.