Gratinert blomkål var populært som festmat på 1970 og -80 tallet, og er idéen til dagens rett.
Gode grønnsaker og ostesaus fortjener en rennessanse, men da i en ny og noe modernisert drakt. Jeg har valgt å koke grønnsakene først, for så å steke de i smør for å få en karamellisert smak. Deretter tilsettes litt tørr hvitvin og smaksrik ost i sausen, og dette serveres med smakfulle spirer.
Dette trenger du
4 gulrøtter
4 persillerøtter
1 dl tørr hvitvin
4 dl grønnsakskraft
1 dl fløte
Reddikspirer
1 neve revet ost, f.eks. parmesan, eller Høvding Sverre fra Orkladal Ysteri
Maizenamel
Skrell og del grønnsakene i fire, på langs.
Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
Ta ut grønnsakene og tørke dem på et klede, for så å steke dem i en panne med godt smør, til de får en gylden og karamellisert overflate.
Hell hvitvin i en kjele, og kok inn til halvparten. Tilsett så grønnsakskraft og fløte. Kok i 4-5 minutter, før osten tilsettes. Jevn sausen til «rømmegrøtskonsistens» med maizenamel utrørt i kaldt vann.
Smak til sausen med salt og pepper, og server med de stekte grønnsakene og reddikspirene.
PS. Man kan også benytte blåmuggost i sausen, og strø ristede nøtter på toppen.