(Foto: Øystein Kvåle)

Foto: Øystein Kvåle

Asparges og gulrot er sentrale ingredienser. (Foto: Øystein Kvåle)

Asparges og gulrot er sentrale ingredienser. Foto: Øystein Kvåle

(Foto: Øystein Kvåle)

Foto: Øystein Kvåle

(Foto: Øystein Kvåle)

Foto: Øystein Kvåle

Urtene blandes i til slutt i jomfrusausen. (Foto: Øystein Kvåle)

Urtene blandes i til slutt i jomfrusausen. Foto: Øystein Kvåle

Aspargesen grilles rett før servering (Foto: Øystein Kvåle)

Aspargesen grilles rett før servering Foto: Øystein Kvåle

Grillet asparges med jomfrusaus (Foto: Foto: Øystein Kvåle)

Grillet asparges med jomfrusaus Foto: Foto: Øystein Kvåle

Grillet asparges med jomfrusaus

Asparges er et sikkert og smak- fullt vårtegn.

Aspargesen finnes i tre varianter, men er mest vanlig i to av dem - hvit og grønn.

Den hvite vokser under bakken, og den grønne vokser over bakken. Jeg har valgt å bruke den grønne aspargesen i denne oppskrifta, den er litt søtere i smaken enn den hvite, og samtidig gir den en frisk fin vårfarge på tallerken.

Asparges er temmelig enkel å tilberede. Unge, tynne asparges kan faktisk spises som de er, ellers bør den skrelles lett. De 2-3 nederste centimeterne knekkes eller skjæres av, fordi de ofte er trevlete og seige.

TIL 4 personer trenger du:

1 kg asparges

Aspargesen forvelles i 1-2 minutter i fosskokende vann. Legg den deretter på et kjøkkenhåndkle, og la den tørke.

Grill aspargesen på sterk varme rett før servering, slik at den får den karakteristiske grillsmaken. Legg aspargesen på en tallerken, og øs jomfrusaus over.

Jomfrusaus

2 dl extra virgine olivenolje

2 stk finhakket sjalottløk

2 cm at det grønne på en purreløk finkuttet

1 stor gulrot i små terninger

1 hvitløk i grove terninger

Salt fra 1 sitron

Basilikum og estragone

Bland alt unntatt urtene i en kjele, og kok i 5-7 minutter, til gulrota er myk. Avkjøl noe og vend inn urtene. Smak til med salt og pepper.

Mer å lese på Avisa Sør-Trøndelag:
comments powered by Disqus
Leses nå:

Blomkålsalat

Vi skrider nå inn i sensommeren, kanskje den beste tida på året for den som er opptatt av ferske, gode, norske råvarer.

Tid for hagebær

De siste ukers varme har satt fart på modningen i bærbuskene.

Nypoteter, eller rettere sagt ferskpoteter

Produsentene som dyrker poteter her i landet vil at vi skal kalle de norske potetene for ferskpoteter.

Jordbær med brent pepper

Symbolet på selve sommeren er jordbær, den deilige søte røde bære bør spises minst en gang pr. dag i sesongen.

Vafler med jordbær

Det er midtsommer, og en av mine favorittsmaker på sommeren, er den norske jordbæra.

Leder 17. august

Kampen i gang

Vil bruke mer av egne penger

Gunn Iversen Stokke (Sp) vil la Skaun kommune betale mer av opprustningen av Ølsholmskjæret.

Innlegg

Fosen Vind - Europas verste vindkraftanlegg

Thorild Aarbergsbottens svarinnlegg til oss rokkar ikkje ved vår karakteristikk av dei planlagde vindkraftanlegga på Fosen, Snillfjord og Hitra som Europas verste vindkraftanlegg.