Aspargesen finnes i tre varianter, men er mest vanlig i to av dem - hvit og grønn.

Den hvite vokser under bakken, og den grønne vokser over bakken. Jeg har valgt å bruke den grønne aspargesen i denne oppskrifta, den er litt søtere i smaken enn den hvite, og samtidig gir den en frisk fin vårfarge på tallerken.

Asparges er temmelig enkel å tilberede. Unge, tynne asparges kan faktisk spises som de er, ellers bør den skrelles lett. De 2-3 nederste centimeterne knekkes eller skjæres av, fordi de ofte er trevlete og seige.

TIL 4 personer trenger du:

1 kg asparges

Aspargesen forvelles i 1-2 minutter i fosskokende vann. Legg den deretter på et kjøkkenhåndkle, og la den tørke.

Grill aspargesen på sterk varme rett før servering, slik at den får den karakteristiske grillsmaken. Legg aspargesen på en tallerken, og øs jomfrusaus over.

Jomfrusaus

2 dl extra virgine olivenolje

2 stk finhakket sjalottløk

2 cm at det grønne på en purreløk finkuttet

1 stor gulrot i små terninger

1 hvitløk i grove terninger

Salt fra 1 sitron

Basilikum og estragone

Bland alt unntatt urtene i en kjele, og kok i 5-7 minutter, til gulrota er myk. Avkjøl noe og vend inn urtene. Smak til med salt og pepper.