Og en slik festdag bør selvfølgelig feires med en kake. For mange er 17. mai en travel dag, fylt med aktiviteter, så derfor har jeg valgt den klassiske dessertkaken Pavlova. Kaken er oppkalt etter den russiske ballerinadanseren Anna Pavlova, og er fra rundt 1920.
Det flotte med denne kaken er at alt kan gjøres ferdig på forhånd, slik at kun montering gjenstår når tiden er inne for dessert.
Marengs
4 eggehviter
250g sukker
Pisk eggehvitene, og tilsette sukkeret litt og litt. Dette gir en seigere og mer stabil marengs.
Lag porsjonskaker på ca 10 cm i diameter
Lemon curd
2 eggeplommer
2 hele egg
75 g sukker
Skall fra 2 sitroner
0,75 dl sitronsaft
En klype salt
100 g smør i små terninger
Alt unntatt smør blandes i en kjele, og varmes opp til det tykner. Smøret røres inn i massen når den er noe avkjølt, slik at det ikke legger seg på toppen, og ikke vil blande seg.
2 dl fløte til krem
Bær til pynt
Legg først godt med curd i marengskaken, så litt krem, for så å toppe det hele med bær.