Og hva passer vel bedre enn en god og enkel oppskrift på laks. I dagens matspalte har jeg gått for en sukkersaltet laks, som skal varmebehandles etterpå.

Å sukkersalte laks er en superenkel og deilig måte som gir smak og saftighet i laksen. Fisken kan gjerne serveres på fat kald og deles, eller som en middag.

Dette trenger du

500 g laksefilet av topp kvalitet, uten skinn og ben

2 ss sukker

2 ss salt

1 ss olivenolje

Agurksalat

1/2 agurk

1 ss sukker

50 g ørretrogn

1 bunt dill, finhakket

1 vårløk

2 ss sitronsaft, ferskpresset

2 ss akevitt

2 ss olivenolje

Salt og nykvernet pepper

Trim vekk eventuelle rester av brunt fett på fileten. Gni laksefileten inn med sukker, salt og olje. Pakk den godt inn og la laksen marinere i kjøleskap natten over (eller minst i et par timer).

Skjær agurk, vårløk i små terninger, og bland med dill, sukker, sitronsaft, akevitt, olivenolje og rogn, litt salt og nykvernet pepper. La dette stå til marinering i ca to timer, det ser så stort væskeinnhold i agurken, at det det blir lake av dette, så vann er unødvendig.

Tørk laksen på kjøkkenpapir og stek den i en tørr glodvarm panne, eller grill i 30-40 sekunder. Viktig at dette er goldvarmt, slik at den blir karamellisert og ikke kokt, viktig at det ikke blir for lenge, den skal ikke være ikke gjennomstengt.

Øystein Kvåle