Og hva passer vel bedre enn en god og enkel oppskrift på laks. I dagens matspalte har jeg gått for en sukkersaltet laks, som skal varmebehandles etterpå.
Å sukkersalte laks er en superenkel og deilig måte som gir smak og saftighet i laksen. Fisken kan gjerne serveres på fat kald og deles, eller som en middag.
Dette trenger du
500 g laksefilet av topp kvalitet, uten skinn og ben
2 ss sukker
2 ss salt
1 ss olivenolje
Agurksalat
1/2 agurk
1 ss sukker
50 g ørretrogn
1 bunt dill, finhakket
1 vårløk
2 ss sitronsaft, ferskpresset
2 ss akevitt
2 ss olivenolje
Salt og nykvernet pepper
Trim vekk eventuelle rester av brunt fett på fileten. Gni laksefileten inn med sukker, salt og olje. Pakk den godt inn og la laksen marinere i kjøleskap natten over (eller minst i et par timer).
Skjær agurk, vårløk i små terninger, og bland med dill, sukker, sitronsaft, akevitt, olivenolje og rogn, litt salt og nykvernet pepper. La dette stå til marinering i ca to timer, det ser så stort væskeinnhold i agurken, at det det blir lake av dette, så vann er unødvendig.
Tørk laksen på kjøkkenpapir og stek den i en tørr glodvarm panne, eller grill i 30-40 sekunder. Viktig at dette er goldvarmt, slik at den blir karamellisert og ikke kokt, viktig at det ikke blir for lenge, den skal ikke være ikke gjennomstengt.