Og dette er kanskje en av de urtene som er den vanligste hageveksten i Norge. Gressløken er hardfør og flerårig, noe som gjør det lett å bruke den ofte, og i alle retter der du ellers bruker løk – til både fisk, kjøtt og grønt.

Jeg har i dag laget litt forskjellige oppskrifter, slik at Iike tradisjonell bruk begrenser.

Gressløk-olje

Egner seg godt som smaksforsterker over salat, stekte grønnsaker, supper og nystekt brød

4 ss olivenolje

2/3 dl hakket fersk gressløk

Bland gressløk og olivenolje i en foodprosessor. Kjør det til massen er helt jevn. Hell oljen gjennom et klede dersom du ønsker den ekstra ren og klar i fargen, og sett til side.

Gressløk-pesto

Egner seg godt som tilbehør til spekemat, fisk, salat, nystekt brød

1 dl gressløk

1,5 dl olivenolje

2 ss pinjekjerner

2 stk hvitløksfed

1.5 dl revet fersk parmesan

Kjør alt unntatt osten i blender, til alt er glatt. Rør inn osten. Smak til med maldonsalt og sort kvernet pepper.

Gressløksmør

Egner seg godt til grillmat, stekt kjøtt eller fisk, bakt potet.

100 g smør

1 liten bunt gressløk

2 ss revet frisk ingefær

Kjør romtemperert smør, grovhakket gressløk og ingefær sammen i en hurtigmikser eller med en stavmikser. Rull smøret til en pølse ved hjelp av bakepapir eller plastfilm. Oppbevar kryddersmøret i kjøleskap, eller frys inn.

Gressløkdressing

Universaldressing som egner seg til det meste.

Saften av ½ sitron

1 beger sæterrømme, eller Røros-rømme

1 ss sukker

1 god neve gressløk

Smak til med salt og pepper