Og dette er kanskje en av de urtene som er den vanligste hageveksten i Norge. Gressløken er hardfør og flerårig, noe som gjør det lett å bruke den ofte, og i alle retter der du ellers bruker løk – til både fisk, kjøtt og grønt.
Jeg har i dag laget litt forskjellige oppskrifter, slik at Iike tradisjonell bruk begrenser.
Gressløk-olje
Egner seg godt som smaksforsterker over salat, stekte grønnsaker, supper og nystekt brød
4 ss olivenolje
2/3 dl hakket fersk gressløk
Bland gressløk og olivenolje i en foodprosessor. Kjør det til massen er helt jevn. Hell oljen gjennom et klede dersom du ønsker den ekstra ren og klar i fargen, og sett til side.
Gressløk-pesto
Egner seg godt som tilbehør til spekemat, fisk, salat, nystekt brød
1 dl gressløk
1,5 dl olivenolje
2 ss pinjekjerner
2 stk hvitløksfed
1.5 dl revet fersk parmesan
Kjør alt unntatt osten i blender, til alt er glatt. Rør inn osten. Smak til med maldonsalt og sort kvernet pepper.
Gressløksmør
Egner seg godt til grillmat, stekt kjøtt eller fisk, bakt potet.
100 g smør
1 liten bunt gressløk
2 ss revet frisk ingefær
Kjør romtemperert smør, grovhakket gressløk og ingefær sammen i en hurtigmikser eller med en stavmikser. Rull smøret til en pølse ved hjelp av bakepapir eller plastfilm. Oppbevar kryddersmøret i kjøleskap, eller frys inn.
Gressløkdressing
Universaldressing som egner seg til det meste.
Saften av ½ sitron
1 beger sæterrømme, eller Røros-rømme
1 ss sukker
1 god neve gressløk
Smak til med salt og pepper