Og det er nok altfor mye rabarbra som visner på rot rundt om i norske hager. I dagens matspalte skal jeg gjøre et forsøk på å komme med noen tips til hva man kan bruke rabarbra til. Rabarbra er nemlig langt mer anvendelig enn hva de fleste tror, ikke bare kaker og desserter, men også salte retter.

Rabarbradressing

Denne dressingen egner seg både til salat og fisk.

2-3 stilker rabarbra

1 beger Sæterrømme, eller Rørosrømme

3-4 ss lett søtet rabarbrasaft (fra forvelling av rabarbra)

Om du ikke har kokt rabarbra nylig, kan du gjøre det nå. Skrell og kutt rabarbra i biter. Kok opp vann, og ha i rabarbraen. La trekke i 10 minutter. Sil av saft og smak til med sukker. Dressingen skal ikke være altfor søt.

Rabarbrasyltetøy

Syltetøy til dessert, pålegg eller til gode oster.

200 g sukker til karamell

1 vaniljestang

1 kg rabarbra oppdelt i cm tykke skiver

1-2 dl vann

150 g sukker

Smelt 200 gram sukker til karamell, tilsett rabarbra og kok dette til karamellen løsner. Tilsett så 150 gram sukker og vann, og la koke på svak varme i 15-20 minutter, til det hele får syltetøykonsistens.

Smak så til med eventuelt mer sukker, men syltetøyet kan godt være litt syrlig, så man kjenner at man spiser rabarbra.

Rabarbradrikk

Dagens oppskrift er en rabarbradrikk som egner seg godt som både tørstedrikk, som aperitiff , eller som alternativ til vin på en sommerkveld.

Oppskriften er en base, som blandes ut med vann, farris, tonic water eller lignende, for at den skal bli mer sprudlende

1 kg rabarbra

2 l vann

1ts anisfrø

1 kanelbark

2 dl sukker

4 cl Cointreau appelsin-likør

Vask og kutt rabarbraen i 1 cm store biter, du trenger ikke å skrelle den.

Legg rabarbraen i en kjele, tilsett, vann, krydder og sukker, og kok opp. La koke i 10-15 minutter til rabarbraen er myk og oppløst.

Tilsett så appelsinlikøren, og la det koke 1-2 minutter, slik at alkoholen fordamper.

Sil drikken gjennom en vanlig kjøkkensil. Ønsker man en helt blank drikke kan man sile den gjennom et klede.

Fyll over på rene, sterile flasker. Drikken holder seg i to uker i kjøleskap. Skal den oppbevares lenger, bør den fryses.

Bakt rabarbra

Egner seg godt til is, riskrem og ost.

500 g rabarbra

3 dl sukker

3 dl vann

Frø fra 1 vaniljestang

Vask og rens rabarbrastilkene, og skjær dem i ca. 10 cm lange biter. Legg bitene i en ildfast form, sammen med sukker, vann og frøene fra vaniljestanga.

Dekk over med aluminiumsfolie, og bak i ovnen på 200 grader i vel 30 minutter, eller til stilkene er passe møre.

Serveres sammen med sausen som blir i forma.