Tomaten skal oppbevares i romtemperatur. (Foto: Øystein Kvåle)

Tomaten skal oppbevares i romtemperatur. Foto: Øystein Kvåle

Basilikum, hvitløk og sennep er blant ingrediensene i dressingen. (Foto: Øystein Kvåle)

Basilikum, hvitløk og sennep er blant ingrediensene i dressingen. Foto: Øystein Kvåle

Finsnittet nykål blandes inn i dressingen. (Foto: Øystein Kvåle)

Finsnittet nykål blandes inn i dressingen. Foto: Øystein Kvåle

Skold tomatene i kokende vann i 1-2 minutter, før de avkjøles i iskaldt vann. (Foto: Øystein Kvåle)

Skold tomatene i kokende vann i 1-2 minutter, før de avkjøles i iskaldt vann. Foto: Øystein Kvåle

Den lille røde. Tomaten (Foto: Foto: Øystein Kvåle)

Den lille røde. Tomaten Foto: Foto: Øystein Kvåle

Den lille røde …

Den lille røde tomaten er det mange som har en mening om.

Dessverre er det mange som har fått en dårlig opplevelse av en kald, smakløs og umoden tomat. Personlig synes jeg at tomat er utrolig godt, om man oppbevarer og tilbereder den på riktig måte.

I likhet med alle levende vesener trenger tomaten kjærlighet, omsorg og riktig stell. Viktigste av alt er å oppbevare tomaten i romtemperatur, ikke i kjøleskap, og at den brukes sammen med venner som god olivenolje, salt og pepper.

Tomat og nykålsalat

Dagens oppskrift er en tomatsalat som egner seg like godt som tilbehør til kjøtt, til grillmat, eller alene med et godt brød.

400 g assortert tomat (plomme, cherry, klase etc.)

¼ nykål finsnittet

50 g frisk basilikum

Saften av ½ sitron

¼ kinesisk hvitløk

3-4 ss extra virgin olivenolje

1 sjalottløk

1 ts dijonsennep

Blåmuggost, eller spekeskinke

Start med dressingen til nykålsalaten. Bland basilikum, sitronsaft, hvitløk, olje, sjalottløk og sennep i en hurtigmikser til en jevn dressing.

Bland finsnittet nykål inn i dressingen og la dette marinere 20-30 minutter.

Skold tomatene ved skjære et kryss i toppen, og legg de i kokende vann i 1-2 minutter før de avkjøles i iskaldt vann. Da er det bare å trekke skinnet av tomaten.

Skjær tomaten i 1 cm tykke skiver, og legg de i et taksteinsmønster på et fat. Dryss over litt havsalt og nykvernet pepper, før et lag med nykålsalat legges over.

Topp salaten med litt basilikum og blåmuggost, eller spekeskinke.

Mer å lese på Avisa Sør-Trøndelag:
comments powered by Disqus
Leses nå:

Klassisk viltgryte

Høsten kommer sigende, og kveldene blir mørkere.

Helnorsk med sydlandsk vri

Butikkene bugner nå av norske rotgrønnsaker.

Får med kål

Får og lammekjøtt fyller nå hyllene på butikken.

Kokkens viltpostei

Kjøttdeig av vilt gjør god mat.

An apple a day, keeps the doctor away

...og en dag uten dessert er en dag uten mening.

Leder 23. september

Voldsomt press

Svært mange unge i dag går konstant rundt i ei stressboble uten mulighet til den minste lille mentale pustepause

Klar for siste og største etappe

Starter brubygginga om ca. ett år.

Vært med på ei rivende utvikling

Møller Bil Orkdal har markert 30-årsjubileum og feiret seg selv og kundene denne uka.