Helnorsk med sydlandsk vri

Butikkene bugner nå av norske rotgrønnsaker.
Kjøkkenkroken

Det er også morsomt å se at «urgrønsaker», altså grønnsaker som var mye mer brukt før, nå begynner å bli hyllevare. Eller de er å finne som innovative nyvinninger i de fleste kjeder.

Dagens rett er en vegetarisk rett, hvis man ser bort fra smøret, med fokus på rotgrønnsaker som jordskokk. Dette var en utbredt grønnsak før vi fikk poteten.

Jordskokk er helt uten stivelse, men har ellers mange av de samme egenskapene og bruksområdene som potet. Den gir en nøtteaktig og søtlig smak. Perlepoteter er en smaksbombe fra Frosta. De små, saktevoksende potetene er en norsk utgave av de franske Amadine-potetene, og er fulle av smak. Perlepoteter egner seg godt til ovnsbaking og steking og har kort tilberedningstid.

Grytebakte rotgrønnsaker

500 g perlepoteter

250 g jordskokk

200g kantareller

200 g rødbeter

1 kinesisk hvitløk

50 g meierismør

Timian

Extra virgin olivenolje

Salt og pepper

Skrell og grovdel alle grønnsakene.

Smelt smøret i en ildfast gryte på middels varme til det blir nøttebrunt. Tilsett alle grønnsaker, og stek i 3-4 minutter. Sett på lokk.

Sett deretter gryta inn i en forvarmet stekovn på 240ºC

Stek grønnsakene i ovnen i 15 - 20 minutter, til de er myke.

Smak til med salt og pepper samt litt nyklipt timian og en «dæsj» Extra virgin olivenolje.

Denne retten står seg godt alene, men også som tilbehør til kjøtt, fisk og vilt.