Høstlam på bålet

I dag byr vi på ujålete og smakfull bålmat i gryte.
Kjøkkenkroken

I kokkeverdenen brukes alltid de fire store for å danne den gode grunnsmaken. Når vi snakker om de fire store innen mat, er det ikke selvfølgelig ikke Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie vi mener, men gulrot, sellerirot, purreløk og vanlig gul løk. I tillegg trenger man et godt marmorert kjøttstykke med bein.

Når man skal langtidskoke er det en fordel at kjøttet er med bein, dette gir en fyldigere smak på krafta. Og ikke minst trenger man god tid...

For 4 personer

Ca 1,3 kg lammesteik med bein

400 g gulrot

300 g sellerirot

4 gul løk delt i 4

½ purreløk

Vann

Salt og pepper

Rosmarin

3 ss meierismør

Ta steika ut én time før bruk slik at den er temperert, og krydre den med litt salt og pepper

Ha god fyr på bålet, og varm gryta til den er god og varm. Ha i smør og brun steika godt på alle sider

Ha i grønnsaker, en kvast med rosmarin, og hell over vann til det dekker alt.

Smak til krafta, juster den med litt salt og pepper etter ca 1,5 time.

Når kjøttet løsner fra beina, etter vel to timer, er kjøttet ferdig.

Serveres med mandelpoteter.