Forleden dag overhørte jeg en samtale ved en kafé vedrørende lapskaus, som da var «dagens rett». Beskrivelsen av lapskaus som ble gitt av de to var som følger: En ubestemmelig graut av poteter, kjøttrester, udefinerbare objekter og brun saus…
Sånn skal det ikke være, var min første tanke. Men beklageligvis så har nok en del serveringsetablissement vært med på å skape dette ryktet rundt lapskaus.
Derfor tenkte jeg i dag å slå et slag for lapskausen, med en skikkelig god oppskrift på hvordan lapskaus egentlig var tiltenkt å være. Dette i følge kokebokforfatterens mor, Henriette Schønberg Erken.
Lapskaus skal lages av en blanding av salt og kokt kjøtt, rått og ferskt kjøtt, løk, grønnsaker og poteter.
Dette trenger du
800 g renskåret kjøtt, gjerne en blanding av salt og ferskt
1 kepaløk
500 g poteter i terninger
3 gulrøtter i terninger
½ sellerirot i terninger
Vann + kraft
Salt og pepper
Smør til steking
Smelt smøret i en kjele, og brun kjøttet. Tilsett løk og la den surre med.
Kok opp vann og kraft, og la kjøttet trekke ca ½ times tid. Skum av underveis.
Tilsett poteteter og grønnsaker, og la alt koke i ca 30 minutter, til grønnsakene er møre.
Smak til med salt og pepper og nyrørt tyttebær.