Det som kjennetegner «julebrødtypen» er at de skal være saftige, inneholde gode, «eksklusive» ingredienser som man ellers ikke bruker i brødet, og ikke minst holde på ferskheten over flere dager slik at man ikke trenger å verken bake, eller kjøpe fersk brød til julefrokosten hver dag.

Denne typen brød egner seg også godt til å fryses ned, slik at de kan lages litt i forveien. Kanskje kan et slik godt, hjemmelaget brød være en fin førjulsgave til de man synes fortjener det.

Jeg har valgt å steke det i en jerngryte for å få en «steinovnsbakt» tilnærming på brødet.

Dette trenger du

150 g valnøtter

0.5 liter vørterøl

1 liter kulturmelk

2 dl vann

1 liten pakke rusiner

500 g grovt sammalt hvetemel

600 g fint sammalt hvetemel

Ca 1 kg hvetemel

15 g maldon salt

50 g fersk gjær

Rist valnøttene i en varm stekepanne.

Varm opp melk, rosiner, vørterøl til ca 30ºC og hell opp i miksebollen. Ha oppi nøttene du har rista.

Løs opp gjæren i væskeblandinga.

Kjør inn inn melet litt etter litt med en kjøkkenmaskin i 5-6 minutter, og begynn med det groveste melet. Hold igjen på litt av det fine melet. Deigen skal være løs.

La den heve til dobbel størrelse.

Bland inn resten av melet og saltet og bak ut 4 stk brød.

Ha deigen i former og heve til dobbel størrelse.

Forvarm stekovnen til 230ºC før brødene settes inn, deretter skrus temperaturen ned til 220ºC. Stek i 35-40 minutter.

Brød i gryte

Å steke brødene i gryte er en fin måte å få «steinovnsbakt»-følelsen på brødet.

Forvarm gryta i 25 minutter i stekovnen til den er skikkelig gjennomvarm. Ha litt mel i bunnen og legg den ferdighevede deigen forsiktig i. Legg på lokk og stek i 45-50 minutter.