I ei tid der utviklingen i matindustrien går stadig raskere med kjøttlim, og matvarekjeder tar snarveier med norsk merking av utenlandske grønnsaker, bør vi i større grad benytte oss av det vi har i rundt oss. Det har gitt inspirasjon til dagens oppskrift som er eple- og vaniljesaft.
Oppskriften gir cirka 2 liter saft:
3 kg epler
2 cm hel ingefær
1 vaniljestang
saft fra 1 sitron
2 liter vann
ca. 250g sukker pr liter saft
Skyll og del eplene i båter, la kjernehus og skall følge med. Legg eplebåtene, ingefær, vaniljestang, saft fra 1 sitron i en kasserolle, og hell over vannet. Kok under lokk på svak varme i 15 minutter.
La renne av i silduk i 30 minutter. Mål opp saften, og hell den tilbake i kasserollen. Tilsett sukker. Kok på svak varme i 10 minutter. Hell over epledrikken på varme, grundig rengjorte flasker. Sett på kork. Oppbevar kjølig.
Denne saften er perfekt å blande med farris, eller å bruke sammen med rom til en forfriskende drink.