Dagens matoppskrift er ingen revolusjonerende oppskrift, men mer en påminnelse om at vi må ta vare på matkultur og mattradisjon med en klassisk søndagssteik som kan samle familien.

Jeg har tatt et utvalg at våre gode klassiske grønnsaker i ny drakt og en saftig svinenakke med en klassisk god brun saus.

Til 4 personer:

1 kg godt marmorert svinenakke

600 g grønnsaker som

regnbuegulrøtter,

blomkål og brokkoli

800 g melne matpoteter

1 dl olivenolje

60 g smør

60 g mel

1 l svinekraft / buljong

2 ss karve

salt og nykvernet pepper

Gni svinenakken inn med 2 ss karve,

½ ss salt nykvernet pepper.

La den ligge på kjøkkenbenken med krydderet i tre-fire timer for at den skal trekke god smak.

Skrell gulrot og poteter. Del de i litt grove biter, legg i ildfast form, vend de med olje og nykvernet pepper.

Legg svinenakken på grønnsakene.

Del brokkoli og blomkål i buketter.

Sett forma med gulrot, potet og kjøtt i stekeovnen på 150`C med en kjerne-

tempmåler på 70`C. Svinekjøtt skal være gjennomstekt og saftig, ikke rosa.

Dette tar ca. 1,5-2 timer.

Åpne og vend litt på grønnsakene av og til. Den siste halvtimen legges brokkoli og blomkål inn, slik at de også blir ovnsbakt.

Brun smør og mel til en god jevning, og spe med krafta litt etter litt slik at sausen blir glatt og fin.

La dette koke i 30-40 minutter.

Tilsett steikesjyen fra ildfastforma, og smak til før servering.