Smakfullt er det å erstatte suppeskålen med en suppebolle av brød.
Suppeboller kan også være morsomt å servere gjester, og en ekstra bonus er det at det blir mindre oppvask.
Ingredienser:
7 ½ dl vann
800 g hvetemel
100 g sammalt hvete, grov
100 g sammalt rug, fin
1 ss havsalt
½ pk gjær
saft og skall av 1 lime
1. Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl vann til å justere med da væskeopptaket er avhengig av melkvaliteten. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin.
2. Når deigen er nesten ferdig, tilsettes det siste vannet litt ett er litt i små mengder ved behov. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.
3. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i ca. 1 time.
4. Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i seks like store emner. Form til boller. Dekk suppebollene med klede, og la dem heve til dobbel størrelse i ca. 1 time.
5. Strø litt mel på toppen av bollene. Snitt et kryss i hvert av dem med en skarp kniv. Stek brødene i midten av ovnen ved ca. 225 °C i 30–40 minutt til de er gyllenbrune. Avkjøles på rist.
6. Ved servering: Skjær skalken av toppen, bruk hendene til å ta ut brødkrummen (innmaten). Fyll med suppe. Suppen bør være litt tykk da en tynnflytende suppe vil lett renne ut. Legg skalken på toppen og server.
Kremet soppsuppe
2 sjalottløk
300g blandet sopp
2ss smør
3dl hvitvin
4dl kremfløte
4 dl vann
Salt og pepper
Grovhakk sjalottløk og sopp.
Fres dette i smøret.
Hell over rødvin, og la det koke inn til halvparten.
Tilsett fløte og vann, evt. litt kraft hvis du har det, eller vann og en liten buljongterning.
La suppen koke i 6-7 minutter, og smak til. Jevnes med maisennamel utrørt i kaldt vann til ønsket konsistens.