Det er utrolig mye enklere enn hva folk tror. Du trenger bare en røkovn, eller en brenner, tett kasse og litt spon. I dagens oppskrift brukte jeg en abu røykovn.

Til ca. 4 stk.:

1 kg beinfri laksefilet

2 ss salt

2 ss sukker

Legg laksen med skinnet ned. Gni fileten med salt- og sukkerblandingen. Ta mest på den tjukke delen. Etter cirka 2-3 timer, tørk av overflødig salt og kraft som har dannet seg på fileten.

Røyk den i ca. 20-25 min, litt avhengig av størrelsen. Den kan godt være litt rosa i kjernen. Det er bedre med en saftig filet, enn en tørr.

Servere med byggrynrisotto og hjemmelaget hollandaise.

Byggrynsrisotto:

2 ss olivenolje

7 dl kyllingkraft

1 dl tørr hvitvin

1 finhakket sjalottløk

1 finhakket hvitløksfedd

1 dl byggryn - legges i bløt over natta

50 g usaltet smør

Varm opp oljen i en kjele på middels varme. Ha i finhakket løk og hvitløk. Fres til løken er blank.

Ha i byggryn og skru opp varmen. Tilsett hvitvinen og kok under omrøring til hvitvinen er borte. Tilsett kraften, og kok under omrøring i ca. 25 minutter. Tilsett smøret på slutten av koketiden.

Hollandaisesaus

500 g smør

5 stk egg

1 stk sitron

salt og pepper

cayennepepper

Klare smøret og sett til side. Bruk 100 gram smør pr eggeplomme. Skill eggeplommene fra eggehviten.

Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme.

Kok opp en liten kjele med vann.

Ha bollen over kjelen med kokvarmt vann.

Pisk kraftig i ca 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske til det blir tykkere og du kjenner litt motstand.

Ha i litt og litt av det klarede smøret. Pisk smøret inn mellom hver gang.

Smak til med sitronsaft, cayennepepper, salt og pepper.