Det er utrolig mye enklere enn hva folk tror. Du trenger bare en røkovn, eller en brenner, tett kasse og litt spon. I dagens oppskrift brukte jeg en abu røykovn.
Til ca. 4 stk.:
1 kg beinfri laksefilet
2 ss salt
2 ss sukker
Legg laksen med skinnet ned. Gni fileten med salt- og sukkerblandingen. Ta mest på den tjukke delen. Etter cirka 2-3 timer, tørk av overflødig salt og kraft som har dannet seg på fileten.
Røyk den i ca. 20-25 min, litt avhengig av størrelsen. Den kan godt være litt rosa i kjernen. Det er bedre med en saftig filet, enn en tørr.
Servere med byggrynrisotto og hjemmelaget hollandaise.
Byggrynsrisotto:
2 ss olivenolje
7 dl kyllingkraft
1 dl tørr hvitvin
1 finhakket sjalottløk
1 finhakket hvitløksfedd
1 dl byggryn - legges i bløt over natta
50 g usaltet smør
Varm opp oljen i en kjele på middels varme. Ha i finhakket løk og hvitløk. Fres til løken er blank.
Ha i byggryn og skru opp varmen. Tilsett hvitvinen og kok under omrøring til hvitvinen er borte. Tilsett kraften, og kok under omrøring i ca. 25 minutter. Tilsett smøret på slutten av koketiden.
Hollandaisesaus
500 g smør
5 stk egg
1 stk sitron
salt og pepper
cayennepepper
Klare smøret og sett til side. Bruk 100 gram smør pr eggeplomme. Skill eggeplommene fra eggehviten.
Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme.
Kok opp en liten kjele med vann.
Ha bollen over kjelen med kokvarmt vann.
Pisk kraftig i ca 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske til det blir tykkere og du kjenner litt motstand.
Ha i litt og litt av det klarede smøret. Pisk smøret inn mellom hver gang.
Smak til med sitronsaft, cayennepepper, salt og pepper.