Mange er kreative og gode til å grille, men som ett hjertesukk synes jeg det er synd at mange tyr til ferdige grillmarinader og grilloljer som er proppfulle av sukker, salt og smaker industri. Attpåtil må vi betale en skyhøy pris i forhold til kvaliteten.

Derfor kommer jeg med ett par enkle tips til smaksforsterkere som egner seg til grønnsaker, og får frem naturlige smaker – og til en langt rimeligere pris. Oppskriftene som er tenkt som en inspirasjon, er enkle og greie og kan utvikles på egen hånd.

Urtesaus

Pesto er de fleste kjent med. Her er en annerledes variant basert på den originale fremgangsmåten.

80 g hasselnøtter

20 g pinjekjerner

1 kinesisk hvitløk delt i fire

en potte basilikum (varier med estragon, bladpersille eller timian)

3-4 dl rapsolje

Rist alt i en tørr panne til det blir gyllent. Ved å riste det i panna får man ut flere smaker, og både nøtter og hvitløk vil oppfattes søtere.

Ha alt i en blender eller kjøkkenmaskin. Tilsett en potte med basilikum i blenderen. Spe med rapsolje til det blir en grøtaktig masse, ca. 3-4 dl. Smak til med salt og pepper.

Kan stå i kjøleskap i 2-3 uker.

Marinaden egner seg god til pensling av grønnsaker under grilling.

Eksempel: Del en rødløk i to og pensle den på slutten av grillingen.

Del en fennikel i fire, og pensle med urtemassen før grilling.

Gressløkolje

4 dl rapsolje

saften av 1/2 lime

en god neve finkuttet gressløk

Varm opp rapsoljen til ca. 40 grader. Ved oppvarming frigjøres smakene fortere.

Tilsett limesaften og gressløken og kjør alt sammen i en stavmikser.

Også oljen står seg 3-4 uker i kjøleskap.

Oljen egner seg godt til å pensle både kjøtt, fisk, skalldyr og grønnsaker med.

Varier med rosmarin og hvitløksolje til lam, dill og sitron til laks.