Det er lett å like både jordbær og bringebær, for bærenes sødme og milde bærsmak. Men sånn er det ikke med solbær.

Solbær er litt som kaffe, mørk sjokolade eller rødvin, man må lære seg å like den kraftige og bitre solbærsmaken. Den egner seg godt både som smaksforsterker og tilbehør. Og endelig begynner mine solbær å bli modne.

I dagens oppskrift har jeg valgt å lage en solbærmarmelade som egner seg godt til oster, eller til høstens viltmiddag. Oppskriften må betegnes som veiledende i forhold til mengde sukker og vørterøl, fordi det er forskjell på veskeinnhold og sukkerinnhold i bærene. Ha derfor i bare 75 prosent av mengden til å begynne med, og juster etter hvert.

Ingredienser

1 kg rensede hele solbær

2 dl vørterøl

1 ss god honning

1 ts finhakket frisk timian

500 g sukker

1 pk jam syltepulver

Ha alle ingrediensene i en kjele, unntatt syltepulveret. Kok opp og la det hele småkoke 5 minutter samtidig som det skummes av. Ha i syltepulveret og la det koke ytterligere 2-3 minutter. Fyll marmeladen på steriliserte glass, skru lokket godt på og oppbevar glassene opp-ned.