Mitt nyttårsforsett i år, i motsetning til mange, andre var å røyke mer, finne nye råvarer og eksperimentere med smaker. Dagens rett er resultat av en slik nysgjerrighet. Ved å røyke grønnsaker får man frem en unik sødme, røyk og nøttesmak som passer godt som tilbehør til både kjøtt og fisk. Dagens oppskrift har jeg valgt å bruke fersk, rå laks og lakserogn, men her er det altså grønnsakene og ikke laksen som er røkt.

Man kan enten bruke en røykovn, eller bruke en grill med einer eller røykboks.

Skjær tynne skiver av rå Salmalaks i en bolle. Ha over noen dråper sitron, salt og nykvernet pepper. La dette ligge i 10-15 minutter til den blir «kokt» i egen lake.

Dette trenger du:

1 blomkål i mindre buketter

1 kepaløk (gul løk)

2 stk. pastinakk av middels størrelse delt i to på langs

½ knaskepaprika delt på langs

1 ss finhakket kjørvel

Røyk grønnsakene i 10-15 minutter til de er myke.

Ha dette i en kjele og hell over ca. ½ l fløtemelk og kok opp.

Kjør dette sammen med en stavmikser til du får en puresuppe-konsistens

Smak til med salt og pepper, noen dråper sitron og bland inn kjørvel.

Servere dette med noen ferske skiver rå laks og lakserogn.

Vel bekomme!