Det finnes utallige oppskrifter på eplekaker med både eggedosis og der vi rører smør og sukker hvitt. I dagens oppskrift har jeg valgt den klassiske varianten med eggedosis. Her brukes revet eple i selve røra og tradisjonelle biter på toppen. For å få en mere raffinert og eksklusiv variant har jeg brukt marsipan i tillegg.

Et lite smart tips er at når vi pisker eggedosis, skal vi piske med kun 60 % hastighet. Da piskes luft INN i eggedosisen, men piskes det for hurtig, slås lufta ut, og kaken faller ned på midten.

Ingredienser:

3 egg

200 g sukker

100 g smør

1 dl fløtemelk ( 0 ,5 dl melk og 0 ,5 dl fløte )

3 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

300 g hvetemel

1 raspet eple

3 store epler

250 g marsipan

2 ss sukker

1 ss kanel

50 g mandler

Fr a mgangsmåte:

¤ Pisk egg og sukker til eggedosis.

¤ Smelt smøret og bland med melken. Sikt sammen det tørre. Ha det tørre i eggedosisen vekselsvis med smørmelken.

¤ Rør til deigen er jevn og klumpfri. Skrell og rens eplet og rasp det på rivjern. Bland det i deigen helt til slutt.

¤ Ha deigen i en liten bakepapirkledd langpanne.

¤ Skrell eplene og del dem i båter, som så deles i skiver. Del marsipanen i skiver, som så deles i to. Stikk eplebåtene og marsipanskivene om hverandre ned i kakedeigen. Dryss over sukker, kanel og hakkede mandler.

¤ Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i ca. 40 min.

Sjekk med kakenål at den er helt gjennomstekt, hvis ikke steker du den litt lenger.

Avkjøl kaken litt i formen før servering.