Blåbærkake

Blåbær er tradisjonelt sett brukt til safting og sylting, og spilte i tidligere tider en viktig rolle i matauken.

Næringsverdien var lenge anslått som moderat, men nyere forskning har avdekket at bærene er meget rike på antioksidanter. De inneholder dessuten vitamin C og i tillegg garvestoffer, fruktsyrer, flavoner, karotin, jern og magnesium.

Dagens oppskrift er en saftig og smakfull blåbærkake med yoghurt.

Ingredienser:

200 gram mel

2 ts bakepulver

1 klype salt

115 gram smør

200 gram sukker (hvitt sukker)

3 stk egg

2,4 dl yoghurt eller rømme

1 ts vaniljeessens eller vaniljesukker

500 gram blåbær, gjerne frosne

Forvarm ovnen til 180 grader.

Smør en springform, sikt mel, bakepulver og salt i en bolle og sett til side.

Bland sammen smør og hvitt sukker til det blir luftig i en kjøkkenmaskin. Ha i eggene, ett av gangen og bland godt mellom hvert egg. Ha i yoghurt (eller rømme) og vanilje og bland igjen. Ha i melblandingen og bland bare til det så vidt har blitt en jevn blanding.

Ha halvparten av kakedeigen i formen. Hell over halvparten av bærene. Ha resten av deigen på toppen. Legg resten av bærene på toppen og strø over det brune sukkeret.

Bak i en time, til toppen er gyllen. Om du stikker inn en kniv skal den komme ut ren. Avkjøl kaka på rist, og la den stå i ti minutter i formen før du tar av sidene. La den kjøles helt ned før servering.

Mer å lese på Avisa Sør-Trøndelag:
comments powered by Disqus
Leses nå:

Risotto med lokal vri

Risotto er en fløyelsmyk grøt laget på en rundkornet ris som vokser i Nord-Italia.

Feststemt potet

Poteter er en omstridt råvare i henhold til karbohydrater o.l., men i dag tar jeg Jarl Goli sin oppfordring fra for mange år siden om å «ta en potet».

Gresskarsuppe

I forbindelse med halloween har nok mange gått til anskaffelse av et stort gresskar for å lage en gresskarlykt, men hva gjør man med innmaten?

Oktoberfest

Kjøtt og stappe er hovedingrediensene når kokken inviterer til oktoberfest

Velsmakende viltgryte

Vi har beveget oss inn i den mørke årstiden. Da spiser vi litt tyngre og mer smakfulle retter. Hva passer vel bedre enn en velsmakende viltgryte?