Blåbærkake

Blåbær er tradisjonelt sett brukt til safting og sylting, og spilte i tidligere tider en viktig rolle i matauken.
Kjøkkenkroken

Næringsverdien var lenge anslått som moderat, men nyere forskning har avdekket at bærene er meget rike på antioksidanter. De inneholder dessuten vitamin C og i tillegg garvestoffer, fruktsyrer, flavoner, karotin, jern og magnesium.


Dagens oppskrift er en saftig og smakfull blåbærkake med yoghurt.


Ingredienser:

200 gram mel

2 ts bakepulver

1 klype salt

115 gram smør

200 gram sukker (hvitt sukker)

3 stk egg

2,4 dl yoghurt eller rømme

1 ts vaniljeessens eller vaniljesukker

500 gram blåbær, gjerne frosne


Forvarm ovnen til 180 grader.

Smør en springform, sikt mel, bakepulver og salt i en bolle og sett til side.

Bland sammen smør og hvitt sukker til det blir luftig i en kjøkkenmaskin. Ha i eggene, ett av gangen og bland godt mellom hvert egg. Ha i yoghurt (eller rømme) og vanilje og bland igjen. Ha i melblandingen og bland bare til det så vidt har blitt en jevn blanding.

Ha halvparten av kakedeigen i formen. Hell over halvparten av bærene. Ha resten av deigen på toppen. Legg resten av bærene på toppen og strø over det brune sukkeret.

Bak i en time, til toppen er gyllen. Om du stikker inn en kniv skal den komme ut ren. Avkjøl kaka på rist, og la den stå i ti minutter i formen før du tar av sidene. La den kjøles helt ned før servering.