Meldalingen Pave Faks, som eies og trenes av John Mogset og familien, har lenge vist talent langt utenom det vanlige. Men spillerne hadde ikke gjort hesten til noe mer enn et nest siste-valg da startskuddet for Dalatravets femårselite, med hele 100 000 kroner til vinneren, gikk mandag kveld. Og kanskje var ikke det så rart. For 20 og 40 meter bak meldalingen stod millionærer som Smedheims Solan, Steinfaks og Sjø Odin, tre av de aller beste femåringene i årgangen.

Håpet på pallplass

Men Pave Faks kan verken å lese bankkontosaldoer eller tipsblad. Hingsten med drøye 300 000 kroner på kontoen toget unna fra start, og kom seg til tet etter en drøy runde. Samtidig slet millionærene på tillegg med å fange inn rømlingene. Inn mot siste sving kommer imidlertid Smedheim Solan og resten av millionærklubben susende, og de fleste regner nok med at Pave Faks må gi tapt.

Men, nei. Når angriperne kommer opp på sida, tar meldalingen tak i bittet og svarer ut alt og alle og fosser inn til seier på den råsterke kilometertida 1.24,4, 100 000 kroner rikere.

– Jeg hadde et håp om at han kunne havne blant de tre hvis han holdt seg unna galoppen. Derfor sa jeg også til kusken at han måtte bare kjøre alt hesten orket hele veien, for han blir aldri sliten. Det er galoppene som ødelegger. Heldigvis holdt han seg til riktig gangart denne gangen. Men at det skulle bli seier mot disse kanonene, kom som et sjokk på meg også, forteller John Mogset i bilen på vei tilbake fra Sverige.

Kvalitet

Men egentlig burde det ikke komme som et sjokk at en hest med navn Pave går helt til topps i et storløp. Kombinasjonen Mogset og Pave oser nemlig kvalitet. John, broren Trond og deres familier har avlet og trent fram mange Pave-kanoner opp gjennom årene. Pave Faks’ mor, Pave Eldmina, tjente over 800 000 kroner. Pave Loma, som også familien eier og trener, har tjent nesten 1,3 millioner kroner, og har blant annet satt norgesrekord for eldre hopper. I tillegg tjente Pave Eldvira nesten en halv million kroner.

Hjertebarn

– Egentlig skulle vi selge Pave Faks. Men mora skadet seg på beite og måtte avlives da Pave Faks var bare et par måneder, og dermed fikk vi oss ikke til å selge ham. Han ble et hjertebarn for oss alle, forteller Mogset, som gir mye av æren for suksessen til sine to døtre, Guro og Kristin.

– De gir mye kjærlighet og legger ned mye arbeid på hestene, forteller den dyktige hestekaren fra Meldal.