Harald Grønningen er like populær nå som da han vant OL-gull i Grenoble i 1968. Han er jordnær, hyggelig og imøtekommende nå som da. Harald Grønningen er et merkenavn for Lensvik og Norge. Et merkenavn som hele nasjonen er stolt av, og som har gjort ham fortjent til ST-prisen i mange, mange år. Vi har bare ventet på en anledning som gjorde ham nyhetsaktuell igjen.

En reell kandidat

Åpninga av premiesamlinga hans i Lensvik flerbrukshus, samt planlegginga av Grønningen-parken i Lensvik sentrum førte til at det i 2011 egentlig var kun en reell ST-pris-kandidat; Skikongen fra Lensvik som kom fra de dype skoger: Harald Grønningen.

Hovedpersonen selv sier at han setter pris på utmerkelsen selv om det i årenes løp er blitt mange utmerkelser. Tidligere i år ble han utnevnt til æresmedlem i Sør-Trøndelag skikrets. Da uttalte han at han hadde fått de utmerkelsene han skulle ha. Han ventet ikke å få flere, sa han, uvitende om at det ventet nok en hederspris på tampen av året; ST-prisen.

Imponerende

Harald Grønningen har en imponerende skikarriere. Han startet karrieren som skiløper med å bruke beina på skoleveien. Om vinteren tok han seg fram på ski.

– På den måten bygde vi opp kroppen. Vi ble sterke fra begynnelsen. Den gangen hadde vi ikke andre framkomstmiddel enn føttene, sier Grønningen som er overbevist om at det er årsaken til at han vært skadefri gjennom en 20 års lang skikarriere.

OL-gull

Han begynte for alvor å konkurrere som 18-åring og junior i 1953. Blant merittene er stafettsølv i OL i 1960, VM-sølv på 15-kilometeren i 1962, to individuelle sølvmedaljer i O L i 1964, gull på VM-stafetten i 1966 og det store høydepunktet med OL-gull på 15-kilometeren og stafett i Grenoble i 1968. Det er ikke tvil om at Grenoble har fått en stor plass i både Harald Grønningen men alle skiglade nordmenn sine hjerter. Det var i Grenoble vi slo resten av verden, og Harald Grønningen ble vår store langrennshelt; selveste skikongen.

Skogens mann

Han og de andre gullguttene fra 1960-tallet hadde et annerledes treningsopplegg, da arbeidet i tømmerskogen fungerte som trening og oppbygging av kroppen. Det var bokstavelig talt meningsfylt trening som ga andre resultater enn bare en sterk og konkurransedyktig kropp. Det var da heller ikke uten grunn at Harald Grønningen sammen med Ole Ellefsæter, Odd Martinsen og Gjermund Eggen fikk Skogselskapets hederspris under VM i Oslo sist vinter. De var alle fire skogens menn. Hedersmenn.

Den sindige, trivelige og lange mannen fra Lensvik har stadig vekk blir hedret og dratt fram i rampelyset. Han er hedret med Holmenkollmedaljen, Sportsjournalistenes statuett, Året idrettsnavn og mottatt Olavstatuetten.

Skikonger

Harald Grønningen snakker varmt om tida som langrennsløper. Ei tid han lærte, utrettet, opplevde mye og møtte mange trivelige mennesker. Dette nettverket har han pleid godt etter at han sluttet som langrennsløper i 1973 etter 20 års suksess i langrennssporet. I ettertid har han deltatt på alle VM og er selvsagt medlem av Trøndersk skilaug. Harald Grønningen har en naturlig plass der skikongene møtes.

Sunn livsstil

I en alder av 77 år, holder han seg fortsatt sprek og rask. Han mosjonerer daglig, og en gang i uka er han på trimrommet i Lensvik flerbrukshus. Han innrømmer at det er stor sosial profil med det ukentlige besøket i trimrommet.

– Men han trener skikkelig hardt, skyter kona Ragnhild inn, som er mye på turer i skog og mark med mannen sin.

Harald selv understreker betydningen av en sunn livsstil. Som langrennsløper levde han sunt og naturlig og viste måtehold på alle måter. Og slik lever han fortsatt.

Foregangsmann

Han utmerket seg også med sin forsiktige væremåte. Hyggelig tvers igjennom og en likendes kar.

– Jeg var en beskjeden, ung mann. Jeg var egentlig veldig beskjeden og prøvde å være jordnær. Jeg mener at vi idrettsfolk bør opptre som foregangsmenn. Jeg har i alle fall forsøkt på det, sier han beskjedent.

Og ST-pris-juryen mener at Harald Grønningen har lyktes så til overmål. ST-prisen for 2011 går derfor av alle gode grunner til Harald Grønningen. Prisutdelinga skjer under et storstilt arrangement i Orkdal kulturhus onsdag 29. februar der våre lesere er hjertelig velkommen.