I dag, 2. juli, starter den 16. Kibnebfestival i Agdenes.

– Bygda selv har vært med og skapt festivalen. Derfor har vi et forhold til den, sier Benjamin Ysland (26) som har vært med i 15 år.

Alt er mulig

Dette er en ren musikkfestival med musikk og scenekunst. Den har til og med hatt sin egen opera; Jordbæroperaen, i tre ulike utgaver; om kjærlighet, jordbær og Harald Grønningen. Den viste også at alt er mulig da de i 2005 hadde forestilling på en lekter midt i Trondheimsfjorden med Hurtigruta Polarlys og to F16-fly som aktører.

– Knut Anders plukker ideer fra løse lufta. Vi rynker litt på nesa og tenker det er umulig, men etter å ha tenkt oss litt rundt, ser vi at det er kanskje mulig likevel, sier Halvor Sandstad.

Ekte yrkesmusikere

Benjamin Ysland (26) har vært med på festivalen siden 2000. Gjennom Kibnebfestivalen fattet han interesse for musikk og teater.

– Kibnebfestivalen ga meg mulighet til å stå på scenen og jobbe sammen med ekte yrkesmusikere. Det er utrolig kult at så mange dyktige musikere kommer til bygda mi, sier han.

Nå er han bosatt i Trondheim, men sørger for å ha fri for å være frivillig under Kibnebfestivalen.

Folk kommer hjem

Mari Johanne Selnes har vært frivillig på festivalen siden 2000. Hun har jobbet som vakt, billettør og organisator. De tre ungene, Maria, Even og Julie har vært med helt siden de lå i mors mage. I år er de to største med på åpningskonserten torsdag kveld med STOMP-prosjektet.

– På Kibnebfestivalen treffer vi gamle kjente og venner. Da kommer folk hjem, og det er også mange fine konserter, sier Selnes.

Utfordrer folk

De frivillige er enige om at festivalen ikke hadde vært mulig uten Knut Anders Vestad.

– Dette hadde heller ikke vært mulig å få til sjøl, sier Vestad og understreker at det er avgjørende å ha bygda på lag.

– Samtidig som det er det viktig å utfordre folk på noen ting kommer de frivillige med justeringer og korrigeringer om hva som er mulig å få til, sier han

Midt i brystet

Halvor Sandstad medgir at mange somrer i sin helhet har gått med til Kibnebfestivalen. I mange år satt han i styret og var også aktiv på scenen i Jordbæroperaen. Han jobbet med festivalen dag og natt.

Nå er han «bare» frivillig i sangkoret, men samtidig en god kar å ringe for de andre frivillige når det er noe de lurer på.

Endelig på laget

Yngstemann på laget som møter pressen dagen før dagen, er Erik Indergård (22).

– Jeg er «Benjamins lille hjelper», smiler han og er strålende fornøyd over at han endelig er med i Kibnebklanen.

– Jeg håper det varer i 16 år til, slik at jeg kan sitte og fortelle om festivalen slik de andre gjør nå, sier han.

Også Erik Indergård har tatt fri ei uke fra jobben på Dressmann i Trondheim for å være frivillig på Kibnebfestivalen.

Om han er relativt ny som frivillig, har han vært blant publikum på mange festivaler.

– Jeg har blant annet vært på jordbæropera på Frostad og blitt nesten oppspist av myggen, smiler han.