Tall fra Finans Norge viser rekordstore utbetalinger etter vannskader på norske hytter. Nær 152 millioner kroner ble utbetalt bare i fjor, fordelt på 3300 skader. Mer enn fire av ti innmeldte hytteskader er vannskader. Ofte blir skadeomfanget voldsomt fordi det tar lang tid før den oppdages. Viktigste årsak til vannskader på norske hytter, er frostskader i vannrør. Og det er ikke bare midtvinters det er kaldt her til lands.

Begynner vannet først å piple, sprute eller fosse, blir skadeomfanget på hytta ofte så voldsomt, fordi det gjerne går lang tid før det oppdages.

– Skrur du ikke av vannet risikerer du at erstatningen fra forsikringsselskapet ditt blir redusert, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, i ei pressemelding.

Ifølge Slettemoen er hovedregelen at stoppekranen skal stenges og tappekranen åpnes om du skal være borte mer enn 15 døgn om sommeren og tre døgn om vinteren.

Tøm hytta selv

Mange hytter står uten tilsyn store deler av året. De kan dermed også bli utsatt for innbrudd, frost- eller snøtyngdeskader. Det er derfor viktig å vurdere hva man oppbevarer av verdifulle gjenstander på hytta. Alkohol, medisiner, våpen eller nøkler bør ikke bli liggende igjen på hytta. Lukkede gardinene hindrer innsyn. Det kan også være lurt å sperre av innkjørselen til hytta med en avlåst bom eller kjetting, for å hindre ubudne gjester i å kjøre bil helt fram.

Frendes råd til hytteeiere er at de setter opp en oversikt over inventaret på hytta, gjerne med bilder eller film. Mange vil oppleve et økonomisk tap om hytta blir utsatt for skade, fordi innbovurderingen er for lav.

Mer enn fire av ti hytteskader er vannskader. Skadeomfanget på hytta ofte så voldsomt, fordi det gjerne går lang tid før det oppdages. Illustrasjonsfoto