Fylkeslegen fastslår at St. Olavs Hospital og Orkdal sjukehus brøt flere lover, og at behandlingen av den 75 år gamle pasienten var i strid med kravet om forsvarlig helsehjelp. Det skriver VG, som har et større oppslag om saken i dag.

Pasienten ble lagt inn ved Orkdal sjukehus, etter at han ble akutt syk under et ferieopphold i Spania. Mannen hadde kols, og fikk lungebetennelse som forverret helsetilstanden. Men ifølge VG oppfattet de pårørende ikke mannen som dødssyk. Etter vel en måned på sykehuset, med en helsetilstand som varierte, fikk familien sjokkbeskjeden:

«Han vil bli tilbudt morfin og O2, hvilket gir ham en pen og stille død», var beskjeden behandlende lege ga pasientens kone, melder VG. Sykehuset ba familien bestille prest og tilkalle de nærmeste.

Protesterte

Pasientens datter, som selv er sykepleier, reagerte kraftig på legens beslutning, og protesterte mot at faren skulle være døende.

Sykehuset bøyde av for presset, og pasienten ble i stedet overflyttet til St. Olavs Hospital,. Der ble han undersøkt av spesialist, som konkluderte med at den aktive behandlingen måtte startes opp igjen. Bare noen dager seinere ble han utskrevet, og fikk ifølge VG et godt liv sammen med kona og familien i ett år etter at sykehuset mente han var døende. Han døde av en alvorlig kreftsykdom.

VG skriver at fylkeslegen fastslår at pasienten på et tidligere tidspunkt burde ha vært undersøkt av spesialist i Trondheim, og fått korrekt behandling der.

«Beslutningen om å avslutte behandling blir tatt i en akuttsituasjon uten at en har forsikret seg om at pasienten er tilstrekkelig utredet i Trondheim. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag finner ikke at denne prosessen er i samsvar med krav til forsvarlighet og god praksis», er konklusjonen fra fylkeslege Jan Våge.

Beklager

Helseforetaket har ifølge vedtaket brutt både spesialisthelsetjenesteloven, pasient- og brukerrettighetsloven og helsepersonell-loven i sin oppfølging. Fylkeslegen slår ifølge VG fast at de pårørende opplevde samtalene om at behandlingen skulle avsluttes som overgrep.

St. Olavs Hospital beklager behandlingen pasienten fikk både hos dem, og ved lokalsykehuset i Orkdal.

– Vi har tatt fylkesmannens konklusjon til etterretning. Vi har gjennomgått de punktene fylkesmannen påpekte burde forbedres, ett for ett. Dermed håper vi å kunne forhindre at noe slikt skjer igjen, sier klinikksjef ved Klinikk for lunge- og arbeidsmedisin, Sigurd Loe Steinshamn, til VG.