Julemessa ble i år arrangert for 18. gang på rad. Folk strømmet til, og en helt spesiell atmosfære preget den lille, intime messa.

Utstillerne kom både fra Meldal og nabokommunene, men også helt fra Trondheim. De bød på varer og utstillinger med stor variasjon, med både husflid, lefser, smør, steiner, smykker, og mye annet som hører jula til.

Travel dame

Messegeneral Gunvor Svinsaas var travelt opptatt med å betjene kunder, men tok seg allikevel tid til en prat. I mellomtida holdt hennes trofaste hjelper gjennom 18 år, Jorun Fossmo, fortet.

Opprinnelig var det Meldal husflidslag som sto som arrangør av den årlige julemessa. Men da husflidslaget ikke lenger hadde kapasitet til å fortsette, tok Gunvor over roret. Hun fikk etter hvert flere med seg på laget, og julemessa har blitt en årlig tradisjon – og en årlig suksess. Folk kommer igjen år etter år, og Gunvor Svinsaas håper dette skal kunne fortsette. Hun vil gjerne berømme sine gode hjelpere som gjør det mulig å arrangere julemesse år etter år.

Strikke-entusiast

Gunvor Svinsaas kommer opprinnelig fra Selbu, og solgte sine første selbuvotter da hun hun var ni år gammel. Den gang fikk hun 90 øre for paret. Da hun var ferdig med husmorskolen i 1948 kom Gunvor til Løkken, og fikk seg arbeid på Bjørnli. Siden har hun bodd i Meldal kommune, men har nå flyttet fra Løkken til Meldal.

90-åringen brenner som mange andre for strikking, og håper yngre krefter tar over og viderefører tradisjonen med handarbeid. Julemessa i Meldal viser at det fins mange kreative personer, som ser på julemessene som en fin arena for å få solgt produktene sine.

Kom for seint

Gunvor Svinsaas forteller om et år da en taxi full av damer fra Fosen kom til julemessa. Men de kom for seint, dørene var allerede stengt. Men hva gjorde ikke Gunvor? Hun åpnet dørene for damene, som kvitterte med å handle for over 5000 kroner, før de glade og fornøyde kjørte heim igjen.