Det sier mangeårig laksefisker i Orkla, Terje Stykket.

Debatten om laksefisket i lakseelva går høyt. Stykket har sett på fra sidelinja, men nå synes han det er nok.

– Nå tar jeg med meg fiskestanga, fiskekompisene og forretningsforbindelsene til andre steder i Norge. Det regimet vi nå har fått i Orkla tar bort den gode fiske- og naturopplevelsen, sier han.

Over 30 år i Orkla

Veteranfiskeren har i mer enn 30 år funnet fiskelykken i Orkla.

– Gleden over å kunne ta med seg egenfisket norsk laks hjem, slår alt. Det er noe enkelt, ukomplisert og ekte over dette – en opplevelse utlendinger vil gjøre mye for å ta del i, og noe som virkelig markedsfører Norge positivt i utlandet, sier han.

Men: Stykket mener «regelregimet» som er innført i Orkla ødelegger denne opplevelsen.

– Fellesforvaltningens regelverk blir stadig vanskeligere å følge. Hvis det skal være så mange regler for minstemål, kjønn på fisk, kvoter og en bevisst og økende dreining mot «catch and release», blir det i praksis umulig for vanlige fiskere å nyte fiskeopplevelsen. Det blir rett og slett for vanskelig og for lite attraktivt for den vanlige fisker, hevder han.

– Føler seg som kriminell

Stykket mener fisketuren nå blir «preget av overvåkning, oppsynsmenn som lurer i buskene, karanteneregler og trusler om bøter».

– Det er så man føler seg som en kriminell bare ved å slenge snøret i vannet. Er det virkelig dette vi vil vise frem som det beste Norge har å by på? undrer han.

Stykket ber grunneiere våkne opp og se hva de langsiktige virkningene av denne utviklingen kan bli i form av tapte inntekter.

– Synd

Rune Krogdahl i Orkla fellesforvaltning sier det er synd at Terje Stykket opplever laksefisket på den måten han beskriver. Men de stadig skjerpende reglene blir satt utelukkende for å ivareta villaksstammen.

– Siden 2012 har det vært en økning av antall gytegroper i Orkla, noe som innebærer at produksjonen av laks bedres. Dette er vi overbevist henger sammen med at reglene er skjerpet de siste åra, sier han.

– Stykket sier han føler seg som en kriminell når han fisker i Orkla?

– Jeg kjenner meg ikke igjen i dette. Snarere tvert imot! Jeg opplever at fiskere vil ha mer oppsyn i elva. Oppsynsmennene lurer ikke i buskene, men presenterer seg på vanlig måte, sier Krogdahl.

Mindre inntekter

Rapporterer grunneiere om liten interesse for valdleie etter at reglene ble strammet inn?

– Ja, det er det enkelte som gjør. Grunneierne er som folk flest; de har ulike meninger de også.

– Men dere anser forvaltninga av laksen i elva som viktigere enn leieinntektene til grunneierne?

– Ja! Uten laks i elva er det jo ingen som vil leie vald. Man kan ikke spise sættpoteten, da blir det ikke noen potet. Vår oppgave er å ta best mulig vare på gytefisken, fastslår Krogdahl.