Forbundsstyret ønsker å endre avdelingsoppsettet for norsk fotball. Eliteserien og 1. divisjon vil stå urørt, men det er fra 2. divisjon og nedover, de store endringene kommer.

På fotballtinget den 27. og 28. februar skal det avgjøres om pyramiden i seriesystemet i Norge skal endres. I øyeblikket er det en eliteserieavdeling, en 1. divisjonsavdeling, fire 2. divisjonsavdelinger og tolv 3. divisjonsavdelinger (1-1-4-12).

Nå ønsker forbundsstyret å endre det til 1-1-2-6-18. Det vil si at de to øverste nivåene er uendret, men at det blir to avdelinger i 2. divisjon, seks avdelinger i 3. divisjon og 18 avdelinger i 4. divisjon.

Vil endre nå

Om dette blir stemt frem på tinget, så skal endringene skje i løpet av denne sesongen.

Det betyr at fire lag rykker ned fra 1. divisjon, og blir erstattet av de fire avdelingsvinnerne i 2. divisjon. Lagene som ender fra 2.- til 7.-plass fordeles fra 2017 over i to avdelinger på 14 lag hver, sammen med de fire nedrykkslagene fra 1. divisjon (28 lag totalt).

Går forslaget igjennom, vil ingen rykke opp fra 3. divisjon denne sesongen.

Slik blir 3. og 4. div.

2.-divisjonslagene fra 8.- til 14.-plass rykker ned til nye 3. divisjon (28 totalt) og slås sammen med lagene som ender fra 1.- til 4.-plass i dagens 3. divisjon. I tillegg får de åtte beste femmerne fra den sørlige regionen plass i 3. divisjon 2017. Totalt blir det 84 lag fordelt på seks avdelinger i det som kalles Regionligaen.

I det som blir omtalt som Kretsligaen (4. divisjon), vil det bli totalt 18 avdelinger.

5. divisjon?

Hva dette får å si for de divisjonene enda lenger ned i systemet, er enda ikke klart enda, sier Bjørn Langørgen i Sør-Trøndelag fotballkrets.

– Hvis du vinner 5. divisjon så kan du rykke opp, men spørsmålet er om du rykker opp til en divisjon som heter 4. eller 5. divisjon. Vi må se an hvor mange trønderske lag som havner i 4. divisjon og det vet vi ikke før sesongen er over. Det som er sikkert, er at det vil være høyere nivå på den divisjonen du rykker opp til, uavhengig av hva den heter, sier Langørgen som er daglig leder og fagansvarlig for serie og kamp i kretsen.

Årsaken:

Bakgrunnen fra seriekomiteens forslag er flere. Seriekomiteen mener det er for mange lag som rykker ned fra nivå to (1. divisjon), som gjør at det ikke er grobunn for stabilitet. Fra 2017 vil bare to lag rykke ned fra 1. divisjon.

En annen grunn er reisebelastning for lag som er på nivå 4 (3. divisjon). Komiteen mener at den sportslige utviklingen har vært bra, men negativ når det gjelder reisebelastning og reisekostnader. Flere lag har trukket seg på grunn av dette.

PS! Dette blir avgjort på Norges Fotballforbunds ting den 27. og 28. februar. Her kan alle klubber møte opp med en delegat og stemme over forslaget.

Dette mener Orkla:

– Kan være en god løsning

Orkla-trener Arnstein Røen sier at en endring ikke vil ha noe å si for satsingen til Orkla FK.

– Både jeg og Nils Arne er i utgangspunktet positive til endringene, selv om dette vil bli en slags mellomsesong. Det blir på en måte et halvt opprykk om du kommer blant de fire-fem beste, sier Røen.

Orkla har vært i toppen av 3. divisjon de siste sesongene og har blitt bedre hvert eneste år de siste fire sesongene. En endring i divisjonssystemet vil ikke endre på satsingen til Orkla.

Ingenting å si

– Vi satser på å bli best mulig uansett hvordan divisjonssystemet blir. Jeg tror dette kan være ei god løsning. De siste årene har det vært altfor stor forskjell på det beste og det dårligste laget i 3. divisjon, sier Røen.

Han har imidlertid forståelse for at 2. divisjonslag kan være misfornøyd med forslaget.

– Jeg skjønner at 2. divisjonslag ikke er like fornøyd. Om du kommer på 7. plass i 2. divisjon i år kan du ende opp med et dårligere tilbud neste sesong, sier Røen.

Dette mener Orkanger:

– Forslag kommer for seint

OIF-trener Rune Normannseth mener forslaget burde kommet før klubbene gjorde forberedelsene til årets sesong.

– Det blir feil tidspunkt å komme med et slikt endringsforslag. Mange lag hadde allerede bestemt seg for å satse på opprykk før dette forslaget kom. Da tenker jeg ikke bare på OIF, men også lag i 3. og 4. divisjon, sier Normannseth.

Orkanger har et uttalt mål om å rykke opp fra 5. divisjon og har hentet en rekke spillere for å forsterke stallen. Nå kan det ende med at laget spiller 5. divisjon selv om de vinner avdelingen sin.

– Nå er det ikke helt sikkert hvordan det blir i 5. divisjon, men jeg mener det må være en form for gevinst å vinne avdelingen. Si at et lag i 3. divisjon gjør en elendig sesong og kommer sist, mens et lag i 5. divisjon gjør det veldig bra og vinner suverent: Da blir det feil om de ikke spiller i samme divisjon neste år, mener Normannseth.

– Vent ett år

Normannseth understreker at han ikke er motstander av nytt seriesystem.

– Jeg synes det er greit med nytt seriesystem. Det har vært feil de siste årene, når hobbyspillere må reise til Moelven annenhver helg for å spille fotball. Men de burde kanskje ventet ett år for å finpusse og gitt beskjed før lagene allerede hadde begynt å satse mot kommende sesong, avslutter OIF-treneren.

Dette mener KIL/Hemne:

– Jeg er verken for eller imot

KIL/Hemne-trener Ole K. Sagbakken tror det blir en spennende 3. divisjon i år om forslaget går gjennom.

KIL/Hemne kjempet i toppen i 3. divisjon og vil mest sannsynlig gjøre det samme i år, men om seriekomiteen får det som de vil, kan KIL/Hemne bare kjempe om fornyet plass i et mer spisset 3. divisjon.

– Det blir en mer skjerpet 3. divisjon, når lagene skal kjempe om de 4 eller 5 øverste plassene. Det kan godt hende det blir enda litt mer spennende når det er så mange plasser å kjempe om. Det er mange lag som satser i 3. divisjon i år, så det blir spennende, sier Sagbakken.

Han er hverken for eller imot forslaget.

– Jeg kommer ikke til å gå krigen for hverken det ene eller andre, men magefølelsen min sier at det blir en endring i år, avslutter han.

Orkla får ikke anledning til å rykke opp til 2. divisjon om seriesystemet endres, men har mulighet til å rykke opp i «nye» 3. divisjon som skal holde et høyere nivå enn dagens.Arkivfoto