Av Jenny Nordaune og Sander Krangsås Dahle

2. november ofret ca. 80 000 elever over hele landet én dag av utdanningen sin til ungdommer i Nigeria, gjennom operasjon dagsverk (OD). I år går pengene til utdanninga til ungdommer i Nigerdeltaet. Formålet er at de skal lære om sine rettigheter, og hva de kan gjøre for å sette de store oljeselskapene i Nigeria til ansvar for de store oljeutslippene som forurenser naturen, og ikke minst drikkevannet deres.

Vi har intervjuet to ungdommer som var ute og jobbet på OD-dagen. Njål Solem som går på Follo i 2. klasse på musikklinja jobbet på Nille.

Hvorfor jobber du akkurat her?

– Jeg jobber her fordi jeg slet med å finne meg jobb, mamma jobber her så hun ordna så jeg kunne jobbe her.

Hva er dine arbeidsoppgaver?

– Jeg plasserer varer, fyller inn priser og rydder for det meste.

Hva synes du om hva pengene går til?

– Jeg synes det er et bra formål å støtte, men jeg synes det er litt for mye å gi 400 kr. Det gjør det vanskeligere å skaffe seg jobb.

Deltok alle i klassen din på OD-dagen?

– Nesten alle deltok, noen dro på skolen i stedet og raket plen, så alle måtte jobbe i dag hvis ikke hadde de fått fravær.

Vi intervjuet også Victoria Forren, som går på Orkdal videregående skole i 2. klasse på idrettslinja, hun jobbet på Ark bokhandel.

Hvorfor jobber du akkurat her?

– Jeg jobber her fordi mamma jobber her så det var ganske greit å skaffe seg jobb.

Hva er dine arbeidsoppgaver?

– Jeg flytter på bøker og rydder.

Hva synes du om hva pengene går til?

– Jeg synes pengene går til et bra formål. Jeg synes det er bra med en dag vi slipper å dra på skolen og at vi må jobbe i stedet.

Deltok alle i klassen din på OD-dagen?

– Ja, alle i klassen min jobbet i dag.