Seks spesialutdannete personer i avdeling psykisk helse og rusarbeid i Orkdal kommune skal de kommende tre årene jobbe for å gjøre livet lettere for mennesker med moderate angst- og/eller depresjonsplager.

Gode resultater

Orkdal er én av tolv kommuner som er med i et statlig pilotprosjekt der målet er å gi rask psykisk helsehjelp.

– Målgruppa vår er voksne over 18 år som har lettere plager med angst og depresjon, sier Siv Åse Syrstad som er psykologspesialist i Orkdal kommune.

Prosjektet er en modell fra England, der det er prøvd ut med gode resultater. Deltakerne har fått en bedre hverdag, og sykemeldingene er blitt færre og kortere.

Hvem som helst

– Dette skal være et forebyggende tilbud ved at vi kommer raskt på banen med å gi folk redskaper som gjør at de ikke blir så dårlige som de ville blitt uten disse redskapene, forteller Syrstad og forklarer:

– Mange kaller det stress. Av ulike årsaker kan man oppleve perioder der man er nedstemt, energiløs, man har problemer med å se det meningsfulle i hverdagen og får problemer med å få tilværelsen til å henge i hop. Dette kan gjelde hvem som helst, og vårt mål er å gi hjelp før man blir helt utbrent eller får en virkelig depresjon.

Gratis og raskt

Hjelpa man får, er såkalt kognitiv terapi etter en tretrinnsmodell fra England.

– Det handler om å påvirke hvordan man tenker og føler gjennom å endre tankemønster og handlingsmønster, forklarer Syrstad.

Slik er tretrinnsmodellen det jobbes etter:

1. Veiledning til selvhjelp.

2. Kurs i depresjonsmestring. Start 22. oktober

3. Opptil 15 individuelle samtaler/kognitiv terapi.