I januar i år vedtok Birka, nasjonalt senter for kunst og håndverk, å avvikle drifta. Fire måneder senere bevilger Sør-Trøndelag fylkeskommune 200 000 kroner til drifta.

Helt nødvendig

Midlene skal ifølge vedtaket brukes til tiltak i forbindelse med Rennebumartnan i august og til Oslo Design Fair.

– Disse pengene er helt nødvendig for å sikre en god avvikling av Birka, sier styreleder Michael Momyr som håper at Rennebumartnan vil ta over noen av aktivitetene til Birka.

Fortsette aktiviteter

Ifølge Momyr forhandles det nå med Rennebumartnan om hvorvidt de kan videreføre noen av aktivitetene til Birka. Det dreier seg blant annet om deltagelse på Oslo Design Fair samt drifte nettsida og Facebook-sida til Birka og videreføre kunsthåndverksutsalget i samarbeid med butikken Snertne Sneller på Berkåk.

– Deltagelse på Oslo Fair er en aktivitet som var planlagt og som flere håndverkere har lagt inn i planene sine. Derfor er det viktig for oss å gjennomføre dette, sier Momyr.

Martna hele året

Ettersom Birka er et «barn» født av Rennebumartnan var det en naturlig løsning å gå til Rennebumartnan da det ble vedtatt å avvikle Birka i vinter.

– Birka har et nettverk på rundt 200 bedrifter som vi føler forpliktelser overfor, sier Momyr som er arbeidende styreleder etter at alle ansatte i Birka har sluttet.

Han håper at avtalen med Rennebumartnan kommer på plass før sommeren og opplever at det er en positiv vilje fra martnashold.

– Slik kan vi ha martna hele året, smiler han.

Myk landing

Fylkesrådmannens innstilling var å avslå Birkas søknad om støtte på 400 000 kroner, mens fylkesutvalget innvilget 200 000 kroner.

– Det er bestemt at Birka AS skal avvikles på grunn av for lite statlige midler. Det er viktig for fylkeskommunen at vi får til en myk landing og at Birka får mulighet til å gjennomføre de tiltakene man skal i 2016, sier leder Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) i komité for kultur, idrett, friluftsliv og folkehelse i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Les mer i STs eavis og papirutgave fredag 27. mai.