RENNEBU

Ingen skoler er fredet, og skolens oppgave er først og fremst å drive utdanning og pedagogikk.

Skolestrukturen i Rennebu ble debattert i to omganger i forrige kommunestyreperiode. 1. april i 2014 ble det vedtatt å legge Nerskogen skole. Både Innset skole og Voll skole berget. Nå som kommunen må spare 12 millioner kroner, betyr det at nedleggelse av Innset skole og Voll skole igjen er aktuelt. På Voll er det skarpe reaksjoner på at skolen i grenda med sine 59 elever kan bli nedlagt.

Skolebruksplan

Varaordfører Marit Bjerkås understreker at foreløpig er ingenting avgjort. Først må tilrådinga om skolebruksplanen komme på bordet til politikerne. Tilrådinga fra rådmannen er derimot entydig. Han foreslår at alle skoleelevene i Rennebu samles på en skole på Berkåk.

Skolebruksplanen er sendt på høring fram til 10. desember. 15. desember skal den til hovedutvalget, 20. desember skal den behandles i formannskapet for så å bli endelig behandlet i kommunestyret i januar 2017.

- Da vi behandlet skolestrukturen i 2014, foreslo AP å samle alle elevene på en skole fra skoleåret 2016/17, men det ble nedstemt med 12 stemmer  imot og 9 for.  Et eget arbeidsutvalg foreslo videre at det skulle være to skoler i kommunen, og at det skulle vurderes å flytte Voll skole til Berkåk når elevtallet var så lavt at det ikke var nødvendig å bygge om skolen. Dette ble også nedstemt, forteller Bjerkås.

Derimot ble det vedtatt å utarbeide en skolebruksplan med plan og fakta når det gjelder befolkningsframskriving, areal og tilstand på skoler og barnehager, ifølge varaordføreren.

Prioritere hardere

Bjerkås understreker at kommunen står overfor en ny økonomisk situasjon som krever innsparing, og som krever at politikere må prioritere hardere enn før.

- Skal skolene på Voll og Innset opprettholdes, følger det en del kostnader i forhold til utbedring, noe som igjen innebærer kutt i drifta ved skolene, sier Bjerkås som også understreker hvor viktig det er at alle elevene i Rennebu får samme kvalitet på utdanningstilbudet.

Renovering på 10–12 millioner

Ifølge rådmannens beregninger er det tre millioner innsparing ved å legge ned skolen og barnehagen på Innset hvor det i dag er 20 elever ved skolen og åtte barn i barnehagen. Største kullet i skolen er på fem elever.

Å legge ned skolen på Voll, innebærer ei innsparing på 1,8 millioner i driftskostnader i tillegg til at en sparer en renoveringskostnad på 10–12 millioner. Å legge ned skolen som innebærer å rive det nedslitte bygget, har en kostnad på 3,3 millioner kroner. Det er derimot ingen forslag om å legge ned barnehagen på Voll som har 28 barn.

- Barnehagene i grendene er veldig viktig for oss selv om det også går ei smertegrense her, sier Bjerkås.

Utdanning og undervisning

Arbeiderpartiet i Rennebu var klinkende klar forrige gang skolestrukturen ble diskutert. Da stemte de for å samle alle skolene til en skole.

- For oss er det viktig at elevene får likt tilbud, og at ressursene blir utnyttet best mulig. Vi mener det beste er å samle skolene i en enhet. Samtidig vil vi lytte åpent til debatten og høre hva som kommer fram. Men blir skolene opprettholdt, må de også være med og ta innsparingene, sier Bjerkås som understreker at viktigste oppgaven til skolen er undervisning, pedagogikk og utdanning av barn og unge.

- Selvsagt betyr skolen mye for et lokalsamfunn, men samtidig må vi være bevisste på hva som er skolens viktigste funksjon, sier hun.