For 30 år siden var det livsfarlige tilstander for skole-elevene som måtte ferdes langs en sterkt trafikkert riksvei 65 på Viggja. Foreldrene sa også klart ifra om at de ville holde ungene sine hjemme fra skolen, om det ikke ble innvilget gratis skoleskyss til ungene som måtte ferdes i samme vegbane som trailere, busser og privatbiler. Gjerne på den mest trafikkerte tida på døgnet som var tidlig om morgenen og på ettermiddag.

Kommunen derimot argumenterte med firekilometersgrensen for fri skoleskyss. Dette var ei grense foreldrene mente ikke gjaldt når ungene ble utsatt for livsfare. I forbindelse med kommunen sin behandling av saken sto skolesjefen steilt på prinsippet om firekilometers grense for fri skoleskyss. Som plaster på såret foreslo han at foreldrene kunne betale en egenandel på 1520 kroner i året i skoleskyss fra Lunda til sentrum av Viggja i påvente av gang og sykkelvei. Dette var noe foreldrene sterkt satte seg imot da de mente at denne vegstrekningen var den farligste i hele kommunen.

30 år senere slipper viggjabyggene stort sett unna stortrafikken gjennom grenda. Den går nå på E39 i tunneler utenfor skolekretsen uten noen form for avkjørsel. Viggja er altså blitt en fredet plett på jord; i alle fall så lenge tunnelene ikke stenges for trafikk.