Mandag ble det klart hvem som skal representere Norge i paradressur under Paralympics i OL i Rio. Tonje Lundquist fra Skaun og hesten Anderz Zand Firfod er en av fire ryttere som utgjør Norges lag. Ann Cathrin Lübbe, Jens Lasse Dokkan og Birgitte Reitan er de tre øvrige.

Lundquist fikk beskjeden i går og var i ekstase over nyheten.

– Jeg ble utrolig glad. Dette er resultatet av tre års målretta hardt arbeid, sier skauningen.

Hadde god tro

Det sto til slutt mellom syv ryttere som konkurrerte om fire plasser. Lundquist trodde hun lå godt an og hadde god tro på å få bli med.

– Du blir målt på resultatene du har gjort i stevner og basert på de to siste stevnene vi har gjennomført så lå vi godt an, sier Lundquist.

Tonje rir grad 4 i paradressur. Det er fem grader som rangerer hvor store funskjonsnedsettelser de forskjellige rytterne i paradressur har.

Mye trening

Tonje vil ikke gå så langt å si at det er en heltids jobb å drive med paradressur, men hun har lagt ned mye trening og det er ikke langt unna.

– Hesten skal jo ris hver eneste dag, så det går nok fort en to-tre timer hver dag, forteller hun.

Akkurat nå har Tonje og hesten Anderz Zand Firfod base i Danmark.

– Det tar mye på å reise langt for hestene. Derfor forflytter vi oss til Danmark på sommeren, når vi skal delta på forskjellige stevner rundt om i Europa. Det er kortere å reise herfra enn helt fra Trondheim, sier Lundquist.

Fersking

Skauningen er forholdsvis fersk når det gjelder å delta i internasjonale konkurranser. I 2014 ble hun norgesmester i paradressur på første forsøk. Senere har det blitt sølv i Nordisk mesterskap og deltakelse i EM i Frankrike i fjor.

– Jeg er jo helt fersk i internasjonale stevner. Det begynte jeg med i fjor. Så det er en drøm som går i oppfyllelse å få dra til Rio. Berre det å få ri hesten i Rio er jo helt uvirkelig, sier hun.

Mål om finale

Paradressur er først og fremst en lagøvelse som går over flere dager, men hver dag vil rytterne få en individuell plassering.

– Som lag ønsker vi å bli blant de seks beste. Det individuelle målet mitt er få ri finalen. Da må jeg være en av de 6-7 beste. Det er et realistisk mål, avslutter den ferske OL-deltakeren.

Hesten reiser nedover 4. september, mens Tonje og resten av laget reiser til Rio slik at de møter hestene når de ankommer OL-byen.