Kommuner i Trøndelag som slår seg sammen får tildelt til sammen 19,5 millioner kroner i tilskudd fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Av dette går fem millioner kroner til den nye kommunen, som har arbeidsnavnet Orkladal.

Tilskuddene går til ulike infrastrukturtiltak og gis fra ordningen for "veier, bredbånd og andre digitaliseringstiltak i kommuner som skal slå seg sammen", står det i en pressemelding fra departementet.

Den nye kommunen, som består av Agdenes, Meldal, Snillfjord og Orkdal, får penger til digitalisering og desentraliserte tjenester.

– Kommunene i Trøndelag har vist vilje til endring, og nå gis det tilskudd til seks av de vedtatte sammenslåingene. Tilskuddene vil hjelpe kommunene med å bygge noe nytt, og vil binde de nye kommunene bedre sammen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Ved behandlingen av statsbudsjettet for 2016 vedtok Stortinget å opprette en tilskuddsordning for infrastrukturprosjekter i kommuner som skal slå seg sammen. Bakgrunnen var at bedre infrastruktur legger til rette for og forsterker effekten av en ny og mer hensiktsmessig kommunestruktur.

– Jeg vil gi honnør til lokalpolitikerne i Trøndelag for å deres innsats for å bygge sterkere kommuner for fremtiden. Forhåpentlig kan tilskuddene til bedre infrastruktur bidra positivt i etableringen av de nye kommunene, sier Jan Tore Sanner.

Noen søknader kom sent inn. Derfor har enkelte kommuner fått noe mindre penger i denne omgang.

Kommunene har kunnet søke om støtte til veier, bredbånd og andre digitaliseringstiltak. Departementet har mottatt 41 søknader fra til sammen 106 kommuner. Vedtak om sammenslåing innen 1. juli har vært en forutsetning for å kunne motta tilskudd.

For 2016 gis det tilskudd til 14 sammenslåinger som involverer totalt 36 kommuner. Størrelsen på tilskuddene varierer mellom 1 og 5 millioner kroner.