Med både OL- og VM-gull på merittlista, kan Lensviks egen langrennskonge, Harald Grønningen, trygt sies å være en av, om ikke den største idrettspersonligheten vårt nedslagsfelt noensinne har sett.

Til sammen har han gått hele 737 skirenn, der 207 har endt med seier, 131 med andreplass og 107 har endt med tredjeplass.

I 2011 bestemte han seg for å gi han hele premiesamlinga si til Agdenes kommune, som raskt satte i gang med å innrede Lensvik flerbrukshus med en utstilling av den imponerende samlinga.

– Det var flere parter som ønsket seg deler av samlinga til utstilling, men jeg synes det er bedre å samle det her, enn å spre det til alle landets kanter, sier Harald Grønningen.

Tømmerhogger

ST fikk torsdag være med på omvisning i den imponerende utstillinga, og Harald var mer enn villig til å vise frem og fortelle om sine minner fra en lang og fantastisk karriere.

Blant mange høydepunkter, inneholder utstillinga blant annet en mannekeng ikledd antrekket Harald brukte, da han tok gull i 15-kilometeren under OL i Grenoble i 1968.

– Det var andre tider da. Klærne var tjukke og varme og du ble våt av svette på ryggen. I dag går de i tynnere antrekk med god lufting, sier Grønningen.

Det var også andre tider, med tanke på at OL-utøverne hadde vanlige jobber ved siden av idrettskarrieren. Det var ikke så mye penger å rutte med den gangen.

Men for Grønningen fungerte jobben som tømmerhogger som god styrketrening foran skisesongen.

– Skogbruket var veldig god styrketrening. Vi fikk trent musklene i både hender, rygg og føtter ute i skogen, sier han.

Verken lue eller hansker

Etter to sølvmedaljer i Innsbruck-OL i 1964 (i 15- og 30-kilometer), var Harald fast bestemt på å sparke fra seg i Grenoble.

– Det var jeg som startet først av favorittene. Jeg gikk knallhardt ut fra start, så ingen av de andre skulle få noe overtak på meg.

Alle klærne på mannekengen, unntatt hansker, som det aldri var snakk om å bruke, og lue, ble brukt under det historiske rennet.

– Lua ga jeg fra meg lua like før start. Ingenting skulle forsinke meg, smiler den olympiske mesteren mens han kikker på det gamle skiantrekket sitt, vel vitende om at planen hans fungerte 110 prosent.

OL-gull

– Etter starten, så jeg ikke noe mer til resten av løperne før de kom i mål etter meg. Jeg visste aldri hvordan det gikk med de bak, og om jeg ledet eller ikke.

Når Grønningens største konkurrent, Eero Mäntyranta fra Finland, kom i mål spurte finnen:

– Harald, kanskje du, kanskje jag, like uvitende som lensvikingen om hvem som hadde beste tid.

Men på tavla kom det etter hvert opp «1. Gronningen. NOR», da var det ikke lenger tvil. Harald Grønningen var olympisk mester.

Harald kom i mål på tiden 47 minutter og 54,2 sekunder. Mäntyranta kom i mål etter 47 minutter og 56,1 sekunder. Ganske jevnt, altså!

Men for Harald holdt det ikke med ett gull i Grenoble-OL. I stafetten var det norske laget overlegne. Alle de fire norske løperne, Odd Martinsen, Pål Tyldum, Harald Grønningen og Ole Ellefsæter, vant sine etapper. Det var rett og slett liten tvil om at dette gullet var rødt, hvitt og blått.

– At ingen slo oss på en eneste etappe, det var helt utrolig, sier Harald fornøyd.

Oppfylte naboens ønske

Rønningen har til sammen tatt fem OL-medaljer (to gull, tre sølv) og to VM-medaljer (et gull, et sølv). I tillegg har det blitt ni NM-seiere og en imponerende rekke i «de tre store» nordiske rennene i Lahti, Falun og Holmenkollen.

Med tre seiere på rad fikk Grønningen Lahtispelens vandrepremie, akkurat som hans nabo Gustav Grønningen hadde bedt han om å gjøre for ham, noen år i forveien.

– Han sa han ville se hvordan vandrepremien så ut. Når jeg endelig kom hjem og fikk vist den til han, sa han bare «åja, det er sånn den ser ut ja», ler han.

I samme årsperiode ble Holmenkollrennet vunnet to ganger (60 og 61). I 1962 ble Grønningen nektet en «trippel dobbel». Han kom på andreplass, bak sin finske konkurrent, Eero Mäntyranta.

Med slike prestasjoner, følger det selvfølgelig utmerkelser. Holmenkollmedaljen, Lahtimedaljen, Sportsjournalistenes statuett for årets idrettsnavn og Olavsstatuetten er noen av utmerkelsene han har fått.

Han har også fått flere lokale utmerkelser.

Har tro på Norge

I dag går startskuddet for OL i Sotsji, blant annet med 15-kilometer skiathlon for damene. Og Grønningen kommer selvfølgelig til å følge med. Hjemme fra sofaen.

– Vi får håpe at Northug finner formen. Bjørgen er det jo nesten bombesikkert at tar medalje. Martin Johnsrud Sundby blir også farlig, mens Eldar Rønning er en av favorittene på 15-kilometeren, sier han engasjert.

Han tenker tilbake på den lange, suksessfulle karrieren.

– Det var en artig tid. Jeg fikk reise rundt og se og oppleve verden, og samtidig drive med det jeg aller helst ville – konkurrere i skisporet, sier OL-kongen fra Lensvik.