Årsavgiften for kjøretøy forsvinner fra 2018, men avgiften endrer navn og vil likevel bli krevd inn.

Fra og med 2018 vil årsavgiften endre navn til trafikkavgift. Avgiften vil kreves inn av forsikringsselskapene på vegne av staten og skal betales sammen med ansvarsforsikringen på kjøretøy. Det betales trafikkavgift kun for de dagene kjøretøyet er ansvarsforsikret.

- Endringen vil gi større fleksibilitet. Kunder med avtalegiro kan med den nye ordningen betale avgiften med samme antall terminer som de betaler forsikringen. I tillegg betales trafikkavgift kun for de dagene kjøretøyet er ansvarsforsikret, skriver Tryg forsikring i en epost.

Årsavgift for 2017 skal du betale til staten på vanlig måte. Trafikkavgift til staten trer i kraft fra 2018. På samme måte som årsavgiften, vil størrelsen på trafikkavgiften bli fastsatt av Stortinget for hvert år. For 2016 er for eksempel årsavgiften 3135 kroner for bensinbiler, og 445 kroner for elbiler.

Hvis kjøretøyet blir avregistrert (skiltene er levert til Statens vegvesen), trenger du ikke ansvarsforsikring lengre. Du betaler trafikkavgift til og med den dagen du sier opp ansvarsforsikringen.

For kjøretøy med tillatt totalvekt på 7500 kg eller mer, skal du betale vektårsavgift. Denne avgiften kreves fortsatt inn av Skatteetaten.

Dersom du ikke betaler forsikringspremien eller trafikkavgiften, vil forsikringsselskapet sende purringer, si opp forsikringsforholdet og sende kravet til inkasso. I praksis vil det bety at bilen blir avskiltet i en veikontroll.

Kjøretøy som i løpet av 2018 blir 30 år, regnes som veterankjøretøy per 1.1.2018. Det betyr at du skal betale trafikkavgift fra og med 1.1.2018 for veterankjøretøy. Denne satsen er per i dag på et lavere nivå enn for diesel- og bensindrevne kjøretøy.